Dānijas «ilgtspējīgā sala» - vieta, kur drīz vairs nebūs plastmasas maisiņu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHARLES PLATIAU / REUTERS

Dānijas salas Samsē pašvaldība pieņēmusi lēmumu no nākamā gada pilnībā atteikties no plastmasas maisiņu izmantošanas tirdzniecībā, ziņo Dānijas raidsabiedrība DR. Plastmasas maisiņus paredzēts aizstāt ar auduma maisiņiem, kurus varēs izmantot atkārtoti.

«Mēs atteiksimies no plastmasas maisiņiem visā tirdzniecības sektorā,» paziņoja Samsē pašvaldības pārstāvis Gunnars Mikelsens.

Kā vēsta tīmekļa medijs «The Local», ideja atteikties no plastmasas maisiņiem pieder salas iedzīvotājiem, kas bažījas par lielo plastmasas maisiņu īpatsvaru salas kopējā atkritumu apjomā.

Samsē sala aizņem 114 kvadrātkilometru platību.

Projekts paredz mudināt pircējus ierasties veikalos ar saviem auduma maisiņiem, tomēr videi draudzīgus maisiņus varēs saņemt arī veikalos.

Tāpat paredzēts iedrošināt tos cilvēkus, kam ir vairāki maisiņi, liekos maisiņus nest uz veikaliem, lai tos var izmantot citi pircēji.

Dānijas Dabas saglabāšanas biedrība raidsabiedrībai DR gan paudusi par bažas par Samsē plāna dzīvotspēju, norādot, ka auduma maisiņi varētu arī nebūt tā labākā izvēle ilgtspējas nodrošināšanas kontekstā.

«Šobrīd ir bažas, vai tas tiešām ir labākais risinājums. Šā iemesla dēļ [Dānijas] Vides aizsardzības aģentūra sākusi pētījumu, lai noteiktu labāko alternatīvu plastmasas maisiņiem,» norādīja Dānijas Dabas saglabāšanas biedrības pārstāvji.

«Mēs nedomājam, ka tas ir labākais risinājums videi. Arī par auduma maisiņiem ir jautājumi, jo tie tāpat tiek rūpnieciski ražoti,» uzsver biedrība.

Saskaņā ar pašvaldības plānu plastmasas maisiņu izmantošanas aizliegums Samsē oficiāli stāsies spēkā nākamā gada februārī.

Samsē gan nav pirmā Dānijas sala, kas atteikusies no plastmasas maisiņiem. Iepriekš šādu lēmumu pieņēma arī Mēnas sala.

Samsē jau kopš šā gadsimta sākuma īsteno arī ilgtspējīgas enerģijas nodrošināšanas projektu.

Pašvaldība cer līdz 2030. gadam pilnībā atteikties no fosilā kurināmā izmantošanas, un tas būtu 20 gadus ātrāk par šādu mērķi visas Dānijas mērogā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu