Maskava ļauj Sīrijas kurdiem piedalīties miera «kongresā» Sočos

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievija apsolījusi, ka nākammēnes Sočos plānotajā Sīrijas miera kongresā būs pārstāvēts Sīrijas ziemeļos kurdu kontrolētais autonomais reģions, paziņojis Sīrijas kurdu lielākā kaujinieku grupējuma Tautas aizsardzības vienību (YPG) komandieris Sipans Hemo.

Maskava apliecinājusi, ka miera forumā varēs piedalīties 155 autonomā reģiona delegāti, YPG komandiera teikto trešdien citē Sīrijas kurdu oficiālie profili sociālajos medijos.

Kurdu grupējumi līdz šim nav piedalījušies nevienā miera sarunu kārtā, neraugoties uz to, ka tie kontrolē ceturto daļu Sīrijas teritorijas. Pret to līdzdalību sarunās iebildusi Turcija.

«Sīrijas ziemeļu kurdu autonomās demokrātiskās varas» pārstāvji dosies uz Sočiem, lai tur 29. un 30.janvārī piedalītos Nacionālā dialoga kongresā, Hamo sacījis kurdu ziņu aģentūrai ANF.

«Neraugoties uz Turcijas puses iebildumiem, šajā forumā būs pārstāvēti 155 delegāti no Sīrijas ziemeļaustrumu reģiona, kur pārsvarā dzīvo kurdi,» sacīja YPG komandieris.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins novembra beigās paziņoja, ka Turcijas un Irānas prezidenti Redžeps Tajips Erdogans un Hasans Ruhani piekrituši Sīrijas režīma un opozīcijas spēku kongresam Sočos, lai sekmētu trauslās ANO miera sarunas Ženēvā.

Kongress sapulcinātu vienuviet «pārstāvjus no dažādām politiskajām partijām, iekšējās un ārējās opozīcijas», lai apspriestu «nākotnes valsts parametrus», skaidroja Putins.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu