ASV plāno izstrādāt jaunus, «lietojamākus» kodolieročus

TVNET/The Guardian
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija plānojot atvieglot kodolieroču pielietošanas ierobežojumus, kā arī izstrādāt jaunas kodolgalviņas, kas būtu paredzētas «Trident» sistēmas raķetēm, vēsta Lielbritānijas medijs «The Guardian».

Šādu informāciju medijam atklājis Jons Volfstāls, kurš bija iepriekšējā ASV prezidenta Baraka Obamas padomnieks kodolieroču izplatības un kontroles jautājumos. Ar plānotajām politikas izmaiņām Volfstāls esot iepazinies jaunākajā Pentagona sagatavotajā ziņojumā par kodolieročiem.

Ziņojumā, kas nodēvēts par Kodolsituācijas pārskatu norādīts, ka Pentagons plāno izstrādāt jaunu, uzlabotu versiju no zemūdenēm palaižamajām «Trident D5» raķetēm, tās aprīkojot ar jauna veida kodolgalviņām, kas būtu mazāk jaudīgas par līdzšinējām.

Ziņojumā ietverto plānoto izmaiņu galvenais mērķis esot atturēt Krieviju no taktisko kodolieroču pielietošanas militāra konflikta gadījumā Austrumeiropā.

Plānotā jaunā politika ir atšķirīga no Obamas administrācijas politikas, kas paredzēja samazināt kodolieroču nozīmi ASV aizsardzības politikā.

Kodolieroču pretinieki jau pauduši bažas, ka jaunā politika uzskatāma par plānu izgatavot mazākus, un tādējādi ticamāk pielietojamus kodolieročus, kā rezultātā vēl vairāk palielinot kodolkara iespējamību.

Ziņojumā arī paplašināts to apstākļu saraksts, kādos gadījumos ASV var pielietot kodolieročus. Plānots, ka ASV turpmāk varēs izmantot kodolieročus arī gadījumā, ja tai nav uzbrukts ar kodolieročiem, bet gadījumā, ja šāds uzbrukums ir radījis lielu upuru skaitu vai arī ja tas vērsts pret sistēmiski svarīgu infrastruktūru vai kodolieroču komandcentriem un bāzēm.

Sagaidāms, ka šis ziņojums, kas aptver nākamo astoņu gadu periodu, tiks publiskots janvāra beigās pēc Trampa uzrunas par stāvokli valstī.

Volfstāls uzskata, ka viņš esot iepazinies gan ar šī ziņojuma sākotnējo, gan gala versiju.

Sākotnējā versija esot bijusi vēl «radikālāka» - tajā, piemēram bijis iekļauts arī punkts, ka ASV varētu atkāpties no sava solījuma neizmantot kodolieročus pret valstīm, kuru bruņojumā nav kodolieroču.

Volfstāls uzsver, ka gala ziņojums neesot tik briesmīgs, kā sākumā, tomēr tas joprojām uzskatāms par ļoti sliktu un potenciāli bīstamu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu