No darba atlaists viltus kodoltrauksmes izplatītājs Havaju salās

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV Havaju salās 13.janvārī notikusī viltus trauksme par it kā tuvojošos ballistisko raķeti ir novedusi pie štata Ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūras vadītāja atkāpšanās un šīs aģentūras darbinieka, kas kļūmīgi izplatīja trauksmi, atlaišanas no darba.

Havaju Ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūras vadītājs Verns Mijagi otrdien atkāpās no amata, paziņoja štata militāro spēku komandieris ģenerālmajors Džo Logans.

Atlaistais šīs aģentūras darbinieks, kurš pārraudzīja pusnakts maiņu, bija kļūmīgi noturējis trauksmes sistēmas pārbaudes mācības par īstu brīdinājumu par raķetes draudiem un reaģējis, nosūtot trauksmes ziņu.

Trauksmes ziņa Havaju salās tika nosūtīta uz mobilajiem telefoniem, televīzijām un radio, salu iedzīvotājos izraisot paniku.

Pēc viltus trauksmes izsūtīšanas pagāja 38 minūtes, līdz tā tika atcelta, jo Havaju salās nav standartizētas sistēmas labojumu izsūtīšanai, norādīja ASV Federālā Sakaru komisija (FCC).

Logans informēja, ka cits Havaju Ārkārtas situāciju pārvaldības aģentūras darbinieks ir aizgājis no darba pirms disciplināru darbību veikšanas, un vēl viens ir atstādināts no darba.

FCC otrdien apliecināja, ka viltus trauksmes par it kā tuvojošos ballistisko raķeti izziņošanā vainojama cilvēka kļūda un neatbilstošā trauksmes procedūra.

Kļūdaini izplatītajā ziņā bija teikts, ka Havaju salām tuvojas ballistiskā raķete, ka tā nav mācību trauksme un ka iedzīvotājiem nekavējoties jāmeklē patvērums.

Havaju salu gubernators Deivids Ige preses konferencē pēc viltus trauksmes paziņoja, ka ir dusmīgs un sarūgtināts par šo incidentu, atvainojās un uzsvēra, ka štats gādās, lai nekas tāds vēlreiz nenotiktu.

Nervus kutinošā kļūda pieļauta laikā, kad starptautiskajā sabiedrībā pastāv liela spriedze jautājumā par Ziemeļkorejas kodolprogrammas un ballistisko raķešu programmas attīstību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu