Vīrs ar trim sejām: francūzis, kuram veiktas divas sejas transplantācijas operācijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

43 gadus vecais francūzis Žeroms Amons ir pirmais cilvēks pasaulē, kam veiktas divas sejas transplantācijas operācijas. Kopš pēdējās operācijas pagājuši trīs mēneši un Amons joprojām atkopjas slimnīcā Parīzē, taču saka, ka jūtoties labi, vēsta raidorganizācija BBC.

Amons cieš no 1. tipa neirofibromatozes - ģenētiskas slimības, kuras dēļ viņam uz sejas veidojās liels skaits audzēju.

2010.gadā Amonam tika veikta pirmā sejas transplantācija, kas noritēja veiksmīgi. Taču 2015.gadā viņam pret iesnām tika izrakstītas antibiotikas, kas, kā izrādījās, nesaderēja ar imūndepresīvajiem medikamentiem. Tie Amonam bija jālieto, lai viņa organisms neatgrūstu transplantētos audus.

Foto: AFP/Scanpix

2016.gadā tika konstatēts, ka tas tomēr noticis. Pērnā gada novembrī nekrozes skarto transplantu nācās noņemt.

Amonam apmēram trīs mēnešus nācās dzīvot bez sejas. Viņš nespēja redzēt, runāt un dzirdēt. Janvārī beidzot tika atrasts donors, līdz ar ko Amonam varēja veikt otro sejas transplantācijas operāciju. Lai izvairītos no transplantēto audu atgrūšanas, Amonam pirms operācijas tika veikta īpaša asins attīrīšanas procedūra.

Franču mediji Amonu iesaukuši par «vīru ar trim sejām».

Foto: AFP/Scanpix

Viņa jaunā seja pagaidām vēl ir nekustīga, taču Amons ir optimistiski noskaņots. «Ja es nebūtu pieņēmis šo jauno seju, tas būtu briesmīgi. Tas ir identitātes jautājums,» Amons teica ziņu aģentūrai AFP. «Bet tā ir laba, tas esmu es.»

«Man ir 43 gadi, bet donoram bija 22, tātad es atkal esmu 22 gadus vecs,» pajokoja Amons.

Pati pirmā sejas transplantācijas operācija tika veikta 2005.gadā Francijā. Kopš tā laika visā pasaulē notikušas apmēram 40 šāda veida operācijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu