Bāriņtiesas vadītājas bezdarbība apdraudējusi bērnu dzīvību (91)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/woodleywonderworks

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) ir vērsusies Vecumnieku novada domē ar lūgumu nekavējoties atstādināt no amata pienākumu pildīšanas Vecumnieku bāriņtiesas priekšsēdētāju Initu Sproģi, TVNET informēja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Marika Kupča. Pati Sproģe šādu lūgumu uztver kā personīgu apvainojumu.

VBTAI rīcībā ir informācija par Vecumnieku novada bāriņtiesas priekšsēdētājas ilgstošu bezdarbību kāda nepilngadīgā lietā, kā rezultātā regulāri tikusi apdraudēta gan viņa, gan citu bērnu veselība, drošība un dzīvība.

Līdz ar to VBTAI uzskata, ka Vecumnieku bāriņtiesa līdz šim nav pilnā apjomā izmantojusi savas tiesības un pildījusi pienākumus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu bērna tiesību un tiesisko interešu ievērošanu.

Sproģi lūdz atstādināt no amata pienākumu pildīšanas saskaņā ar Bāriņtiesu likuma 13. panta trešajā daļā noteikto, ka attiecīgās pašvaldības domei ir pienākums atstādināt bāriņtiesas priekšsēdētāju, bāriņtiesas priekšsēdētāja vietnieku vai bāriņtiesas locekli no amata, ja attiecīgā amatpersona, pildot savus pienākumus, kaitē trešo personu drošībai un veselībai, kā arī darba devēja vai trešo personu pamatotām interesēm, vai ja to pieprasa Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija.

Sproģe aicinājumu viņu atbrīvot no amata uzskata par personīgu apvainojumu

"Aicinājumu mani atbrīvot no Vecumnieku novada Bāriņtiesas priekšsēdētājas amata uzskatu par personīgu un netaisnu apvainojumu," atzīst pati priekšsēdētāja Inita Sproģe.

Viņa sašutusi skaidro, ka novada bāriņtiesā ļoti daudz strādāts un darīts šā gadījuma risināšanā, par kuru tagad izskanējis aicinājums viņu atbrīvot no amata.

Runa ir par desmitgadīgu zēnu

Kā skaidro Sproģe, runa ir par kādu desmitgadīgu zēnu un šis jautājums tiek risināts jau vairākus gadus. Māte vairākkārt vērsusies pie mediju pārstāvjiem, sūdzoties, ka viņas dēlam tiek darīts pāri, tāpat ar iesniegumiem un sūdzībām dažādās iestādēs.

Bauskas iedzīvotāju viedokļi portālu komentāros vēsta, ka no zēna uzvedības lēkmēm cietuši gan viņa vienaudži, gan pedagogi - no psiholoģiskas terorizēšanas līdz uzbrukumam ar šķērēm.

"Gadījumā iesaistītā māte un dēls dzīvo Bauskā, zēns mācās Bauskas 2.vidusskolā, bet deklarējušies viņi ir mūsu novadā. Jau sākotnēji šajā lietā cenšamies sadarboties gan ar Bauskas sociālo dienestu un skolu, gan citām iestādēm, mēģinot risināt šo gadījumu, tomēr tagad atrasts grēkāzis, ko vainot, un tā esmu es," stāsta Sproģe.

"Nevar zēnu vienkārši ieslēgt kādā iestādē aiz restēm, atņemt mammai, nelaist uz skolu vai pieņemt tamlīdzīgus mērus, jo tas neko neatrisinās,"

atzīst Sproģe.

Viņa uzsver, ka jāturpina šo jautājumu skatīt kompleksi - visiem kopā, iesaistot gan māti, gan skolu, kurā zēns mācās, gan pašvaldību, kurā viņi dzīvo un kurā ir deklarējušies.

Māte beidzot piekritusi bērnu aizvest pie psihiatra

Tagad jautājums esot tiktāl atrisināts, ka māte beidzot piekritusi bērnu aizvest pie psihiatra, kas arī izdarīts, tiekot vērtēts arī jautājums par viņa iespējamo mājapmācību.

"Diemžēl šis ir ļoti smags gadījums un visi vienkārši mēģina no tā risināšanas "atkratīties","

secina Sproģe.

Janvārī Vecumnieku bāriņtiesā saņemts iesniegums, kurā zēna klasesbiedru vecāki un bērni paziņo: ja viņš ieradīšoties skolā, pārējie uz stundām nenāks.

"Man nav tādu pilnvaru, ka es varētu aizliegt šim zēnam doties uz skolu," atzīst Sproģe.

Pēc bāriņtiesas priekšsēdētājas stāstītā, visvieglāk šajā jautājumā ir uzrakstīt sūdzību par kādu amatpersonu, šajā gadījumā viņu, bet tas nekādi nepalīdzēšot atrisināt jautājumu, jo zēns galu galā turpinās dzīvot mūsu valstī un situācija jāatšķetina labvēlīgi gan sabiedrībai, gan iesaistītajam bērnam.

Vecumnieku novada domes mērs: Atbilstību bāriņtiesas priekšsēdētājas amatam vērtēsim, ja inspekcija sniegs sīkākus paskaidrojumus

Mēs, protams, domes sēdē vērtēsim Initas Sproģes atbilstību bāriņtiesas priekšsēdētājas amatam, bet tikai ar nosacījumu, ja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija (VBTAI) sniegs sīkākus paskaidrojumus, atzīst Vecumnieku novada pašvaldības priekšsēdētājs Rihards Melgailis.

"Mēs taču nevaram lemt par kāda cilvēka atstādināšanu no amata, pamatojoties uz divām rindkopām, kurās vienkārši pateikts, ka veikta pārbaude un neatbilst amatam,"

skaidro mērs.

Viņaprāt, lai domes sēdes kārtībā iekļautu lēmumprojektu par Initas Sproģes atbilstību bāriņtiesas priekšsēdētājas amatam, VBTAI būtu pašvaldībai jāpamato, kāpēc viņa tam nav piemērota.

"Mēs taču valstī neatlaižam, piemēram, visus policijas darbiniekus tāpēc, ka daudzas lietas vēl nav atrisinātas.

Mēs vēlētos no inspekcijas uzzināt, kurus likuma pantus Sproģe pārkāpusi, ko izdarījusi nepareizi un kā viņai būtu bijis jārīkojas," atzīst Melgailis.

Vecumnieku pagasta bāriņtiesā veiktas lietu pārbaudes 2006., 2007. un 2010. gadā. Jau pēc 2007.gada pārbaudes toreizējā Bērnu un ģimenes lietu ministrija lūdza Vecumnieku pagasta padomi izvērtēt Sproģes kā bāriņtiesas priekšsēdētājas atbilstību ieņemamajam amatam.

Komentāri (91)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu