Par Jauno ebreju kapu apgānīšanu aizturēta skinhedu grupa (184)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Aizdomās par saistību ar Jauno ebreju kapu apgānīšanu policija aizturējusi trīs jauniešus, kas ir skinhedu kustības pārstāvji.

Papildināts no 4. rindkopas

Jaunieši atzīstas

Aizturētie ir 1991., 1994. un 1995.gadā dzimuši Pārdaugavas iedzīvotāji, kuru dzimtā valoda ir krievu valoda. To šodien preses konferencē pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) priekšnieks Ints Ķuzis.

Visi trīs jau ir snieguši liecības un atzinušies nozieguma izdarīšanā, taču nožēla no viņu puses nav izskanējusi. Trijotne aizturēta vakar no rīta, un vakar veiktas arī vairākas kratīšanas jauniešu dzīvesvietās un to apkārtnē. Kratīšanu laikā ir izņemti pneimatiskie ieroči, kā arī dažādi priekšmeti, kas paredzēti miesas bojājumu nodarīšanai.

Policija uzskata, ka aizturētās grupas nākotnes mērķi varētu būt daudz smagāku noziegumu izdarīšana, tai skaitā vardarbīga vēršanās pret cilvēkiem ar citu ādas krāsu.

Jau bijuši DP redzeslokā

Preses konferencē piedalījās arī Drošības policijas (DP) priekšnieka vietnieks Ints Ulmanis, kurš apliecināja, ka minētie jaunieši DP redzeslokā bija nonākuši jau pagājušā gada vasarā.

Ķuzis pastāstīja, ka sadarbību ar DP Rīgas policisti sāka jau dažas dienas pēc nozieguma izdarīšanas, bet jau pašā gada nogalē tika iegūta informācija par šo trijotni.

Kratīšanu laikā policija izņēmusi neapgāžamus pierādījumus, kā daudz dažādu interesantu lietu, kas liecina par jauniešu dzīvesveidu un mērķiem. Policija arī pieļauj, ka jaunieši varētu būt vēl pastrādājuši citus noziegumus, bet to skaidros izmeklēšanas gaitā.

 Jau tuvākajā laikā izmeklētājs lems par drošības līdzekļa piemērošanu aizturētajiem.

 Īpaši gatavojušies

Līderis šajā grupā ir 1991.gadā dzimušais jaunietis, kurš sākotnēji savā rajonā ap sevi pulcējis jauniešus, kuriem nav īsti ko darīt. Sākumā visi jaunieši kopīgi skolas stadionos trenējās vispārējā fiziskajā sagatavotībā, tad sekoja literatūras apgūšana par nacionālsociālisma idejām, pastāstīja Ulmanis.

Viņš arī pauda viedokli, ka ebreju kapu apgānīšana notika speciāli izraudzītā laikā, kad ebreju tauta svin svētkus.

Ķuzis teica, ka kapu apgānīšanas realizēšanā piedalījās tikai viens no trim jauniešiem - 1994.gadā dzimušais, bet pārējie ideoloģiski to atbalstīja un bija nozieguma līdzzinātāji. Pēc Ķuža teiktā, aizturētie jaunieši nāk no "vidēja līmeņa ģimenēm", kurās ik pa brīdim bērnu vecuma dēļ risinājušies kādi konflikti, bet vecāki nav zinājuši par jauniešu pievēršanos skinhedu kustībai un pretlikumīgu darbību veikšanu.

 Vieno naids pret reliģiju kopumā

Ulmanis, skaidrojot skinhedu kustības ideoloģiju, norādīja, ka vienojošs moments esot naids pret reliģiju kopumā, nevis konkrēti pret jūdaismu. Skinhedi valkā sev raksturīgu apģērbu, frizūru, klausās konkrētu mūziku un lasa konkrētu literatūru.

Gan Ķuzis, gan DP pārstāvis šo grupu raksturo kā nopietnu, jo starp visiem bijusi ļoti spēcīga iekšēja konspirācija, saliedētība un augsta brālības izjūta.

Ķuzis cer, ka jauniešus izdevies aizturēt pašā ideoloģijas darbības sākumā, jo tālākā nākotnē viņi varētu spert nopietnākus soļus, izdarot nopietnākus noziegumus.

Ulmanis apliecināja, ka visi trīs sazinājušies noslēgtā personu lokā, kas, protams, ir plašāks par trim cilvēkiem, tādēļ policija pārbaudīs arī citu personu iespējamo saistību.

 "Normāli jaunieši"

1991.gadā dzimušais jaunietis strādā un mācās vakarskolā, 1995.gadā dzimušais - sācis mācības 9.klasē, bet 1994.gadā dzimušajam jaunietim ir individuāla apmācība mājās. Visi esot fiziski veseli, "normāli jaunieši", sacīja Ķuzis.

Lai gan arī Latvijā skinhedi rada problēmas, tomēr tās neesot "numur viens", kas būtu risināmas, norādīja Ulmanis. Šī kustība ļoti izplatīta ir Krievijā, un tajā visbiežāk darbojas jaunieši vecumā no 14 gadiem līdz 25 vai 26 gadiem. DP uzskata, ka tā ar skinhediem Latvijā spēj tikt galā.

Jau ziņots, ka pagājušā gada 8.decembra naktī Rīgā, Jaunajos ebreju kapos, Lizuma ielā 4, tika apgānīti vairāk nekā 100 kapu pieminekļu. Kādas personas ar baltu krāsu uz pieminekļiem bija uzzīmējušas kāškrustus.

Par notikušo policijā tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma (KL) 78.panta - par nacionālā, etniskā un rasu naida izraisīšanu, kā arī pēc KL 228.panta - par kapa un līķa apgānīšanu.

Jaunie ebreju kapi apgānīti jau iepriekš - 2003.gada septembrī. Rīgas apgabaltiesa visiem tiesājamiem par kapu apgānīšanu 2005.gadā piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu.

Komentāri (184)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu