Emsis satraucies par Latvijas neatkarības zaudēšanu (71)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais Saeimas priekšsēdētājs Indulis Emsis (ZZS), kurš no šā amata atkāpās saistībā ar pret viņu ierosinātu kriminālprocesu, ir satraucies par Latvijas neatkarības zaudēšanu globalizācijas procesos.

"Šīsdienas politikas darba kārtībā gan ir tas, ka politiķi lielu daļu no varas, par ko tie cīnījušies, ko vēlētāji tiem piešķīruši, ir zaudējuši. Dīvainā kārtā. Kā tas noticis? Daudzos veidos. Pamata premisa laikam ir tāda, ka Latvijā, šķiet, iedibinājušās varas struktūras, kuras pie varas nonāk citādā veidā. Nevis caur vēlēšanām. Nevis caur valdību veidošanām un pat ierēdniecības būvēšanu. Kuras pie varas nonāk caur moderniem, jaunlaiku instrumentiem. Šie instrumenti ir - informatīvās telpas kontrole un kontrole pār finanšu, ekonomiskajām spēka plūsmām valstī," intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" sacījis Emsis.

"Kopš deviņdesmito gadu sākuma esam noripojuši garu ceļu, paldies Dievam, ieejot un esot gan Eiropas Savienībā, gan NATO... Bet es redzu, ka palikušas nepamanītas apakšzemes straumes, kas ēd ārā neatkarības pamatu. Izēd, izskalo tā, ka mēs nemanām. Tā kā karsta process. Tu ar savu lauku, strādā savā mājā, bet vienā brīdī māja, bladāc, iegāžas tajā caurumā," satraucies ir ekspolitiķis.

Pēc Emša domām, šie draudi izriet no globalizācijas procesiem. "Konkrētāk, no modernām neatkarības zaudēšanas tehnoloģijām. Tie vairs nav ieroči, tie vairs nav uzbrukumi nācijai kā teritoriālai vienībai. Tas ir zaudējums infrastruktūras elementos un finanšu, ekonomiskajos pašnoteikšanās faktos. Tas ir drauds latam, tas ir drauds mūsu lielajiem infrastruktūras objektiem - ostām, dzelzceļiem, enerģijas infrastruktūrai, ūdenssaimniecībai, mežsaimniecībai, vērā ņemamajiem uzņēmumiem... Neatkarība pamazām, pa smilšu graudiņam birst laukā globālās naudas ietekmē."

"Tādi draudi nav tikai Latvijai, bet arī lielām valstīm. Vācijai, Francijai... Ja skatāmies, no kā tie lielākie draudi, tad tās ir brīvās naudas masas, ar kurām manipulē tā sauktie valsts kontrolētie fondi. Vislielākie tie ir Ķīnai, bet trešajā vai ceturtajā vietā pasaulē ar tiem ir Krievija. Tie ir modernās pasaules modernie ieroči. Tie aizstāj tankus, tie aizstāj bumbvedējus, kodolbumbas. Jūsu vara tiek atņemta, jums nepamanot," teicis bijušais parlamenta priekšsēdētājs.

"Viens no maniem citātiem, ar ko gāju uz vēlēšanām, bija - saglabāt valsts kontroli pār nacionālajiem dabas resursiem. Bet konstatēju, ka nevaru izpildīt šo solījumu. Sāku saredzēt reālas briesmas, kā šie resursi pamazām tika izslēgti no valsts kontroles. Tad rodas jautājums - vai ar pilsoņu kopumu un teritoriālu satvaru pietiek, lai sauktos par nacionālu valsti. Tālāk domādams, saprotu, ka mūsu neatkarība šodien ir jūtami apdraudēta, bet nespēju ar politiskiem instrumentiem šos draudus apturēt," piebildis Emsis.

Emša vērtējumā, pašlaik Latvijā ir izveidojusies situācija, kad "valsts vājums ir ieguvis jau tādu kā nepārtrauktību, kļuvis par īpašību". Ekspolitiķis ir ievērojis vairākas nerealizētas idejas, "kuras parāda, ka sabiedrībā darbojas nedefinētas politiskas partijas, kas stiprākas par partijām, kuras ir pie varas".

"Es negribētu nevienu pamācīt, bet tas ģenerālais uzstādījums ir tāds, ka mašīna, ja tā nefunkcionē, jāsāk remontēt. Ja viņam [premjeram Aigaram Kalvītim (TP)] izdodas, tad labi. Jautājums - vai ar pārkrāsošanu pietiks. Man šķiet, ka šī mašīna šobrīd vairs nepilda savas funkcijas. Tai ir riskanti turpināt tā - mehāniski izmantojot vairākumu - darboties. Turpinot šādā veidā, faktiski var nonākt pie sliktākas situācijas. Arī tāpēc, ka šobrīd nav pozitīvi uzstādītas alternatīvas. Iznāk, ka cīņa ir par pašu varu, nevis varas lietošanas mērķi. Cilvēki, kuri sāk kurnēt, kurn ne jau par to, ka pie varas ir tā vai cita politiskā grupa, bet par to, ka viņi nesadzird savu problēmu novēršanas perspektīvu. Turklāt cilvēki sevi vairs neidentificē ne ar vienu no politiskajām grupām," sacījis Emsis.

Runājot par piketu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāja Alekseja Loskutova aizstāvēšanai, Emsis paudis viedokli, ka arī tas pierādījis, ka "vara īstenībā ir pārbīdījusies, ka faktiski vara ir citur". "Man liekas - šis ir tāds veids, kā atkal parādīt, ka varasspēja ir ierobežota, ka ir cilvēki, kas var varai norādīt, kurš solis pareizs, kurš nepareizs. Bet tā nav sabiedrība. Sabiedrība tiek izmantota. Te ir jāatšķir protesta rīkotāju iemesli no cilvēku nākšanas cēloņiem."

Jautāts, vai viņš atbalsta Saeimas atlaišanu, Emsis uzsvēris, ka tas būtu ļoti nepareizs solis.

Komentāri (71)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu