Skarbā realitāte - ar algu nepietiek (236)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Lielākā daļa iedzīvotāju nu jau saņēmuši algas par janvāri. Ņemot vērā nodokļu izmaiņas, kas stājās spēkā šogad, dažām ģimenēm kopējie ieņēmumi samazinājušies pat par 100 latiem. Pētījumi liecina, ka aptuveni puse Latvijas ģimeņu šobrīd pat "neizvelk" no algas līdz algai.

Patlaban Rebeka ir māmiņa uz pilnu slodzi. Ģimenē strādā tikai vīrs. Ģirts ir ugunsdzēsējs, tāpēc izjutis visskarbāko algas samazinājumu. Kopumā ģimenes ienākumi līdz 2009. gada beigām bija samazinājušies par teju 40%. Ģirts atklāti saka, ka baisi to skaitli pat atzīt.

Šķita, tas būs pēdējais ieņēmumu samazinājums, taču katru cerību par labāku nākotni aizēnoja aizvadītajā gadā valdības lēmumi – no 2010. gada palielināt vairākus nodokļus, tas skaitā iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Salīdzinājumā ar janvāri, februārī Ģirts saņēmis par aptuveni desmit latiem mazāk. Summa nav liela, bet ģimenei ir svarīgs katrs lats. Turklāt, ja kopā saskaita pārējo nodokļu ietekmi, tad summa sanāk krietni lielāka.

Ģirts, ugunsdzēsējs: "Principā budžets ir tāds - saņemam algu, apmierinām primārās vajadzības. Samaksājam rēķinus, lai būtu pajumte. Tiek iepirkta pārtika kādam laikam. Cik paliek, tik paliek. Bet principā, nekas nepaliek."

Tikmēr "Māmiņu kluba" pastkastīte pēdējā laikā ir pārpildīta. Izmisuši vecāki lūdz palīdzību un stāsta, ka līdz ar jauno nodokļu ieviešanu, to ieņēmumi sarukuši pat par 100 latiem mēnesī.    
 
Sandija Salaka, "Māmiņu kluba" vadītāja: "Pietrūkst naudas pašām elementārākajām lietām. Un kas mūs satrauc - pietrūkst naudas pārtikai. Un, ja ir runa par zīdainīšiem un mazuļiem ģimenēs, tas, protams, ir SOS signāls."

Tikmēr nodokļu konsultants Jānis Pikmanis aprēķinājis, ka visbūtiskāk ģimeņu budžetus šogad ietekmē iedzīvotāju ienākuma nodokļa palielinājums no 23 līdz 26%, nekustamā īpašuma nodoklis un transportlīdzekļu ikgadējā nodeva, kā arī kapitāla nodokļa ieviešana depozītam 10% apmērā.

Ģirts, ugunsdzēsējs: "Pagaidām sanāk eksistēšana no algas līdz algai, no algas līdz algai. Un gaidām, gaidām, kad būs labi."

Rebeka: "Cerība jau ir, ka viss mainīsies un būs labāka dzīve. Taču kā būs, neviens jau nezina."

Komentāri (236)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu