Opis nespēj pāriet pāri istabai pēc ūdens (34)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/colin

Lielajā karstumā ļoti grūti klājas dažādiem slimniekiem. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks katastrofu medicīnas jautājumos Mārtiņš Šics intervijā portālam TVNET pastāstīja, ka karstumā veselības sarežģījumi rodas arī veciem ļaudīm.

“Šī ir ļoti smaga vasara. Karstums ir izraisījis ļoti daudz sociālo problēmu, tostarp arī medicīnā. Skaidri statistiski pierādāms ir ievērojams izsaukumu skaita pieaugums pie slimniekiem ar sirds un asinsvadu slimībām, pie slimniekiem ar neiroloģiskām patoloģijām, pie slimniekiem ar psihiatriskajām īpatnībām,” viņš teica. Tā esot visā pasaulē vietās, kur novērojami ilgstoši karstuma viļņi.

Tēlaini runājot, šis karstais laiks izraisa mūsu asins sabiezēšanos un sirdij jāstrādā smagāk.

“Intensīvas svīšanas un dažādu siltuma izraisītu parādību ietekmē slimības saasinās. To komplikācijas ir biežākas. Līdz ar to ir ievērojami lielāks neatliekamās palīdzības izsaukumu skaits pie šiem slimniekiem. Lielāks ir arī slimnīcās hospitalizēto slimnieku skaits. Uzņemšanas nodaļām ir ļoti liela slodze.”

“Varbūt kopējos vidējos statistikas rādītājus šo izsaukumu skaits būtiski neietekmē, jo karstums izraisa mazkustīgumu un citas likumsakarīgas sekas, mēs mazāk kustamies, nedarām ierastos ikdienas darbus, piemēram, neskaldām malku, nestrādājam ar smagiem instrumentiem, ejam diendusā, un līdz ar to nav tik daudz traumu. Ir parādību sabalansētība.”

Palīdzi vecvecākiem!

Tāpat karstā laikā ievērojami biežāk saslimst veci cilvēki. Ļoti grūti ir vecajās blokmājās augšējos stāvos dzīvojošajiem cilvēkiem. Daudz dzīvokļu un māju dienas lielajā karstumā pārkarst un ļoti lēni atdziest.

Vecie cilvēki kļūst ļoti mazkustīgi. Viņi reizēm pat nav spējīgi pāriet pāri istabai pēc ūdens.

Šādiem cilvēkiem ļoti nepieciešama citu uzmanība, atbalsts un palīdzība Vēl vairāk tā nepieciešama tiem, kuriem ir ierobežotas pārvietošanās spējas, vai guļošajiem slimniekiem.

“Vecai tantei vai vīram šajā karstumā ir grūti aiziet līdz veikalam, viņi karstumā nemaz nespēj noiet pa trepēm lejā. Vakarā vai agrā rītā, kad ir vēss, veikali ir ciet.” Sociālajiem dienestiem šajā karstuma periodā ir ļoti daudz darba, tie strādā ļoti intensīvā režīmā.

Lai mazinātu karstuma radītās problēmas, pasaulē iesaka nopietni domāt par darba un pilsētas režīma pārkārtošanu karstuma periodos: “Līdzīgi kā tas ir daudzās dienvidu valstīs, kad veikali vasaras laikā pa dienas vidu nestrādā.”

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu