Eksbaņķieris Bērziņš izvērtē iespēju startēt prezidenta vēlēšanās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas deputāts, bijušais "Unibankas" vadītājs Andris Bērziņš (bezpartejisks) izvērtē iespēju startēt Valsts prezidenta vēlēšanās.

Bērziņš, kurš Saeimā ievēlēts no Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), žurnālistiem ceturtdien atzina, ka jau pāris mēnešu esot diskutēts par šo situāciju. Savukārt ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem teica, ka Bērziņš pats izteicis frakcijas vadītājam priekšlikumu kandidēt uz prezidenta amatu.

"Es izvērtēju šo iespēju, bet tas nav tik vienkāršs jautājums, jo es ļoti labi saprotu, ko tas nozīmē, ir vajadzīgs laiks, lai izvērtētu situāciju. "Es domāju, ka pirmdien, līdz pirmdienai [es pieņemšu lēmumu]," sacīja Bērziņš.

Uz jautājumu, kas palīdzēs pieņemt lēmumu, Bērziņš atbildēja, ka būtiskākais ir viņa pārstāvētās Saeimas frakcijas - Zaļo un zemnieku savienības - viedoklis.

"Līdzšinējais process ir līdzīgs kā Baltkrievijā, ka viens ir pie varas un ar visiem līdzekļiem viņš tiek dzīts uz priekšu. Dieva dēļ, es nepārmetu [Valdim] Zatlera kungam, bet process man liekas dikti līdzīgs.. Politikā šis dubultdibena mehānisms tiek lietots regulāri, un, kamēr es nesapratīšu, ka šis jautājums nav ar dubultdibenu, tikmēr jūs no manis konkrētu atbildi nedabūsiet," pavēstīja deputāts.

Bērziņš norādīja, ka viņam ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu ir bijusi ļoti īsa saruna, un pieļāva, ka Lembergs vēl šajā procesā iesaistīsies. "Man ir ļoti svarīgs arī viņa viedoklis," atzina eksbaņķieris.

"Pamatā es cenšos saprast savas frakcijas attieksmi," vēlreiz uzsvēra Bērziņš, vienlaikus piebilstot, ka viņa mērķis nav skaitīt balsis, bet gan izprast koalīcijas un opozīcijas pārstāvju attieksmi.

ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis žurnālistiem pastāstīja, ka viņš personīgi balsos par esošo prezidentu Valdi Zatleru un frakcija nevirzīs Bērziņa kandidatūru. Taču Brigmanis pieļāva, ka kāds no frakcijas, piemēram, Zaļajā partijā ietilpstošie deputāti, kas vēl nav paziņojuši savu lēmumu, varētu izvirzīt Bērziņa kandidatūru.

Viņaprāt, sabiedrība tikai iegūs no tā, ka ir vairāki prezidenta amata kandidāti. "Jāapsveic cilvēka vēlme un apņēmība to uzņemties, jo garantēt pozitīvu rezultātu es nevaru," atzina frakcijas vadītājs.

Brigmanis arī pavēstīja, ka ZZS frakcijā par prezidentu būs brīvais balsojums. Viņš pauda uzskatu, ka koalīcijai nav iespējams vienoties par vienu kandidātu.

ZZS līderis vēl atklāja, ka jau iepriekšējās prezidenta vēlēšanās piedāvājis Bērziņam kandidēt, taču tika uzrunāts Zatlers. "Tāda situācija bija, jo es biju galīgi aizgājis malā no dzīves, tāpēc mēs šo jautājumu pārceļam par četriem gadiem," piebilda Bērziņš.

Bērziņš klāstīja, ka viņam ir vairāku desmitu gadu darba pieredze dažādās jomās, tostarp politikā, jo viņš bijis Augstākās padomes un pašvaldības deputāts. "Dažādos posteņos, sākot no strādnieka līdz ministra vietniekam pirmajā darba cēlienā, pēc tam 11 gadu strādāju finanšu sektorā, darbība bija saistīta ar organizācijām - Pasaules Banku, Starptautisko Valūtas fondu, Eiropas Rekonstrukcijas banku," pastāstīja deputāts.

Viņš arī uzsvēra, ka septiņu mēnešu laikā ir guvis pietiekamu priekšstatu par valdības darbu, problēmām un iespējamiem risinājumiem. "Man ir ļoti labas attiecības ar [premjeru Valdi] Dombrovska kungu un es labprāt ar viņu jebkādā pozīcijā strādātu kopā," teica Bērziņš.

Jau vēstīts, ka apvienības "Vienotība" un "Par labu Latviju" ceturtdien izvirzījušas Valda Zatlera kandidatūru prezidenta amatam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu