Referendumā par Saeimas atlaišanu nav vajadzīgs kvorums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Referendumā par tautas nobalsošanu nebūs nepieciešams kvorums, skaidroja Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne (V).

Likuma Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu kārtību 5.pants nosaka: Ja Valsts prezidents ir ierosinājis Saeimas atlaišanu, viņš paziņo par to Centrālajai vēlēšanu komisijai. Tautas nobalsošana par šo Valsts prezidenta ierosinājumu sarīkojama ne agrāk kā vienu mēnesi un ne vēlāk kā divus mēnešus pēc ierosinājuma paziņošanas Centrālajai vēlēšanu komisijai.

Kā skaidroja Čepāne, nekāda dalībnieku kvoruma šim referendumam nebūs. Tas nozīmē, ka, piemēram,

uz referendumu var aiziet tikai 10 cilvēki un ja seši no viņiem nobalsos "par", Saeima būs atlaista.

Tas nozīmē, ka parlamentā notiks arī Valsts prezidenta vēlēšanas. Ja līdz 7.jūlijam Saeimai neizdosies ievēlēt Valsts prezidentu, viņa funkcijas pildīs Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V).

Čepāne arī skaidroja, ka līdz referenduma rezultātu paziņošanai 10. Saeima darbosies tādā pašā režīmā, kā līdz šim. Ja referenduma rezultātā 10.Saeima tiks atlaista, līdz 11.Saeimas ievēlēšanai, pašreizējie Saeimas deputāti pulcēsies uz sēdēm tikai tad, ja jaunievēlētais Valsts prezidents šīs sēdes sasauks un noteiks to darba kārtību.

Zatlera lēmumu atlaist Saeimu Čepāne skaidroja ar parlamentāriešu nepietiekami skaidri pausto atbalstu Zatlera pārvēlēšanai valsts prezidenta amatā.

Pēc Juridiskās komisijas priekšsēdētājas domām, Zatlera paziņojums par Saeimas atlaišanu iezīmē nopietnu krīzi valsts pārvaldē.

Čepāne pauda pārliecību, ka

nākamā Saeima, kas, iespējams, tiks ievēlēta rudenī, var būt daudz radikālāka, gan latviešu, gan krievu nacionālistu spārnā.

Pamatojies uz Satversmes 48.pantu, Zatlers sestdien ierosināja procedūru par Saeimas atlaišanu, tā Zatlers paziņoja savā uzrunā tautai Latvijas televīzijā.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (LPP) dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''. Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Zatlers uzsvēra, ka šai Saeimai ir arī citi ''netikumi'' - tirgošanās par amatiem tā vietā, lai domātu par valsti, tās ekonomisko situāciju. Tā ir parādījusi, ka aizstāv savas personīgās intereses.

"Redzam, ka Saeima jūtas komfortabli savā melu gaisotnē,'' akcentēja Valsts prezidents. Viņš uzsvēra, ka šādas Saeimas gaisotnē ir stipri ietekmēts arī valdības darbs, kad tās pārstāvji skatās, ko saka cilvēks ārpus valdības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu