Atbalsta ierobežojumu tirgot alkoholu jauniešiem zem 25 gadu vecuma (208)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputāti otrdien pirms pirmā lasījuma vienprātīgi atbalstīja apjomīgas izmaiņas likumos, kas paredz ierobežot alkohola lietošanu pusaudžu vidū.

Ja Saeima deputātu grupas izstrādātos grozījumus atbalstīs pirmajā lasījumā, tad paredzēts, ka priekšlikumus otrajam lasījumam varēs iesniegt trīs nedēļas.

Uz komisijas sēdi otrdien bija uzaicināti Iekšlietu ministrijas, Veselības ministrijas, Latvijas Ārstu biedrības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Alkohola ražotāju un tirgotāju apvienības un Latvijas Tirgotāju asociācijas pārstāvji.

LĀB prezidents Pēteris Apinis iepriekš atzina, ka par plānotajām likuma izmaiņām tuvākajā laikā gaidāmas karstas diskusijas, asākā vārdu apmaiņa gaidāma starp alkohola ražotājiem un ārstu biedrību.

Komisijā iesniegti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā un Alkoholisko dzērienu aprites likumā, un tie pamatoti ar to, ka alkohola patēriņš jauniešu vidū Latvijā joprojām ir viens no augstākajiem Eiropas kopienas valstīs.

Pētījumi un datu analīze apstiprina, ka līdzšinējā alkohola pieejamības ierobežošanas politika jauniešiem ir bijusi neefektīva, jauniešu alkohola pieejamības un lietošanas rādītāji vērtējami kā augsti un ir saglabājušies 2007.gada līmenī.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, ir izstrādāti grozījumi Administratīvo pārkāpumu kodeksā. Tie paredz tiesību atņemšanu juridiskajām personām uz zināma veida komercdarbību par atkārtotu alkohola pārdošanu nepilngadīgajiem.

Ja īpašnieks pieļāvis nelikumīgu alkohola izgatavošanu, glabāšanu vai realizāciju savā īpašumā, pirmajā reizē viņš tiks brīdināts, viņam būs iespēja novērst šo situāciju, savukārt, ja to nedarīs, īpašnieku sauks pie atbildības.

Atbildība paredzēta arī pusaudžiem par alkohola iegādāšanos vai pilngadīgas personas kā starpnieka iesaistīšanu alkohola iegādē. Par šādiem pārkāpumiem pusaudzim varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz divdesmit pieciem latiem. Ja tas būs izdarīts atkārtoti gada laikā pēc administratīvā soda uzlikšanas, nepilngadīgajam draudēs naudas sods no 25 līdz 50 latiem.

Soda sankcijas paredzēšana pusaudžiem novērsīs nevienlīdzīgo situāciju, ka alkoholisko dzērienu tirgotāji tiek saukti pie administratīvās atbildības, bet nepilngadīgas personas pie atbildības netiek sauktas.

Grozījumi arī paredz administratīvo atbildību par alkoholisko dzērienu pārdošanu personai vecumā no 18 līdz 25 gadiem, ja pircējs neuzrāda personu apliecinošu dokumentu. Par to varēs izteikt brīdinājumu vai uzlikt naudas sodu līdz 25 latiem. Šāda atbildība nepieciešama, lai nebūtu tādu gadījumu, ka pārdevējs, spriežot pēc pircēja ārējā izskata, pārdod alkoholu pusaudzim, kurš izskatās pēc pieaugušā.

Par alkohola vai citu apreibinošo vielu lietošanu vai atrašanos reibumā izglītības iestādē, tās teritorijā vai dienesta viesnīcā paredzēts brīdinājums vai naudas sods līdz 25 latiem. Ja tas būs izdarīts atkārtoti gada laikā, draudēs naudas sods līdz 50 latiem. Šādi tiktu novērsta situācija, ka izglītojamie ikdienā «saskaras ar negatīviem un veselībai kaitējošiem uzvedības modeļiem».

Likumprojekts arī paredz pastiprināt sankciju par atkārtotu nepilngadīgā iesaistīšanu alkohola lietošanā un novešanu līdz dzēruma stāvoklim.

Grozījumi arī paredz no 16 līdz 18 gadiem paaugstināt bērna vecumu, kad vecākiem jāuzņemas atbildība par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu, tostarp par bērna alkohola lietošanu.

Grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā paredz aizliegt alkohola mazumtirdzniecību izglītības iestādē, tās teritorijā vai dienesta viesnīcā. Grozījumi paredz aizliegt alkohola mazumtirdzniecību arī sociālās aprūpes iestādēs un teritorijā analoģiski, kā jau tas ir aizliegts ārstniecības iestādēs un to teritorijā.

Likumprojekts arī paredz aizliegt alkohola mazumtirdzniecību valsts un pašvaldību iestāžu telpās.

Saskaņā ar grozījumiem lielveikalos alkoholu tirgot pieļaujams tikai atsevišķā nodaļā. Minētā aizlieguma mērķis ir novērst situācijas, ka alkoholiskie dzērieni ir viegli pieejami jebkuram veikala apmeklētājam, tostarp pusaudžiem.

Paredzēts alkoholisko dzērienu reklāmā iekļaut informāciju par alkohola pārdošanas un iegādāšanās aizliegumu.

Šos grozījumus vasarā izstrādāja Saeimā izveidotā darba grupa bērnu un jauniešu aizsardzībai no alkoholisko dzērienu kaitīgās ietekmes. Likumprojektu iesnieguši deputāti Arvils Ašeradens («Vienotība»), Inita Bišofa (Reformu partija), Andris Buiķis («Vienotība»), Ivans Klementjevs («Saskaņas centrs») un Aleksejs Loskutovs («Vienotība»).

Komentāri (208)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu