Komisija atbalsta aizliegt tirgot cigaretes jauniešiem līdz 21 gada vecumam (189)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien atbalstīja priekšlikumu no 18 līdz 21 gadam palielināt vecumu, līdz kuram aizliegts pārdot tabakas izstrādājumus un augu smēķēšanas produktus.

Šādu priekšlikumu likumprojektam «Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu» uz otro lasījumu bija iesniedzis deputāts Jānis Upenieks. Deputāts norādīja, ka smēķēšana tieši jauniešu un nepilngadīgo vidū ir nopietna problēma. Viņš savu priekšlikumu pamatoja arī ar to, ka dažkārt nepilngadīgajiem cigaretes nopērk nedaudz vecāki draugi vai skolasbiedri, bet no tā nepieciešams izvairīties.

Arī deputāte Elīna Siliņa norādīja, ka tabakas pieejamība jau no 18 gadu vecuma ir problēma skolās, kur daļa vidusskolēnu, sasniedzot šo vecumu, gan pilnvērtīgi «izbauda» jauniegūtās tiesības, gan darbojas kā cigarešu piegādātāji jaunākajiem skolasbiedriem. Deputāte atsaucās uz pētījumiem, kuros konstatēts - pasargājot jauniešus no smēķēšanas uzsākšanas līdz 20 gadiem, ir mazāks risks, ka viņiem radīsies atkarība no cigaretēm.

Savukārt komisijas priekšsēdētājas biedrs Arvils Ašeradens (V) aicināja kolēģus ļoti rūpīgi vērtēt, kāds ir vecuma paaugstināšanas leģitīmais mērķis un vai tas tiks sasniegts, ieviešot 21 gada vecuma cenzu cigarešu iegādei. Deputāts atgādināja, ka likumdevējam ir jāpamato, kādēļ valsts ierobežos pilngadīgas personas konstitucionālās tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību un izvēles brīvību.

Tikmer parlamentārietis Andris Bērziņš (ZZS) norādīja, ka tabakas tirdzniecības aizliegums personām līdz 21 gada vecumam ir tikai viens un nepilnīgs solis - ja vēlamies ierobežot tabakas lietošanu jauniešu vidū, jāparedz arī lietošanas aizliegums un attiecīgas sankcijas par tā pārkāpšanu.

Atbalstu šim priekšlikumam pauda arī Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas juriskonsults Austris Kalniņš norādīja, ka kategoriski iebilst pret šādām izmaiņām, un norādīja, ka sākotnēji jātiek galā ar tabakas un alkohola patēriņu pusaudžiem līdz 18 gadiem un tikai tad jādomā par vecuma sliekšņa paaugstināšanu.

Par šo priekšlikumu un arī ierosinājumiem, kas paredz, iegādājoties tabakas izstrādājumus, obligāti uzrādīt dokumentus jauniešiem līdz 25 gadu vecumam, vēl paredzētas diskusijas ar iesaistītajām pusēm, proti, Saeimas Juridisko biroju, priekšlikumu autoriem, biznesa pārstāvjiem un citiem.

Par ierosinājumu obligāti uzrādīt dokumentus līdz 25 gadu vecumam komisijas deputāti šodien vēl nebalsoja.

Par priekšlikumu aizliegt pārdot cigaretes cilvēkiem, jaunākiem par 21 gadu, deputāti varēs balsot arī Saeimas plenārsēdē, izskatot šo likumprojektu otrajā lasījumā.

Tāpat šodien komisijas sēdē tika pārrunāti smēķēšanas ierobežojumu paplašināšanu konkrētās vietās, piemēram, tuvāk par desmit metriem no jebkuras būves, publisko ēku vai būvju balkonos un lodžijās, kazino un spēļu zālēs, kā arī bērnu un grūtnieču klātbūtnē. Tomēr par šiem priekšlikumiem paredzēts diskutēt Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijā.

Kopumā likumprojektam uz otro lasījumu ir iesniegti 30 priekšlikumi, no kuriem daļa arī paredz palielināt vecumu, no kura drīkst iegādāties tabakas izstrādājumus. Daļu no ierosinājumiem iesniegusi arī Latvijas Ārstu biedrība, kurai nav priekšlikumu iesniegšanas tiesībām, tāpēc deputāti dažus no tiem iesniedza arī savā vārdā.

Kā ziņots, šis likumprojekts paredz aizliegt smēķēt uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem, lodžijām, kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās, kā arī uz publisko ēku vai būvju balkoniem un lodžijām un tuvāk par desmit metriem no daudzdzīvokļu dzīvojamo māju un publisko ēku vai būvju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

Komentāri (189)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu