Kabanovam visbargākais sods - brīdinājums - par teikto saistībā ar Dziesmu svētkiem (103)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šodien nolēma parlamentārietim Nikolajam Kabanovam (SC) piespriest visbargāko iespējamo sodu saistībā ar viņa pausto viedokli pēc XXV Vispārējiem latviešu Dziesmu un XV Deju svētkiem. Sods paredz izteikt deputātam rakstveida brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē un publicēt komisijas lēmumu laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Komisijas deputātu vairākums nobalsoja, ka Kabanovs pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa 7.punktu, kas paredz, ka «deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar Saeimas cieņu nesavienojamus izteicienus; deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju».

Kabanova rīcība tika skatīta, pamatojoties uz deputāta Raivja Dzintara (VL-TB/LNNK) iesniegumu. Dzintars bija aicinājis komisiju izvērtēt Kabanova ētikas pārkāpumu, kas izpaudies publiskajā komunikācijā pēc Dziesmu svētkiem. Pēc politiķa domām, Kabanovs savā rakstā laikrakstā «Vesti Segodnja» pauda godu un cieņu aizskarošu attieksmi pret Dziesmu un deju svētkiem un to dalībniekiem.

«Deputāta izteikumi par Dziesmu un deju svētkiem aizskar visas sabiedrības, it īpaši latviešu tautas, godu un cieņu, un tie nav savietojami ar deputāta profesionālās ētikas principiem,» teikts Dzintara iesniegumā komisijai.

Dzintars uzskata, ka Kabanovs pārkāpis Saeimas deputātu ētikas kodeksa pantu, kas nosaka - deputāts publiskos izteikumos izvairās no vārdiem, žestiem un citādas rīcības, kas var būt aizskaroša, kā arī nelieto apvainojošus vai ar parlamenta cieņu nesavienojamus izteicienus. Tāpat šis pants paredz, ka deputāts balstās uz faktiem, to godīgu interpretāciju un argumentāciju.

Par naida kurināšanu Dzintars un VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš solīja vērsties ar iesniegumu pie ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera.

Kā ziņots, šīs Saeimas sasaukuma laikā Ētikas komisija jau izskatīja vairākus iesniegumus saistībā ar Kabanova rīcību. Vienreiz komisija atzina, ka Kabanovs, parakstoties par grozījumiem Satversmē, kas paredz krievu valodai otras valsts valodas statusu, nav ievērojis svinīgo solījumu (zvērestu) un tādējādi pārkāpis deputāta ētikas kodeksu. Vēlreiz Kabanovs tika sodīts par viņa izturēšanos un iespējamo atrašanos alkohola reibumā darba laikā.

Abos šajos gadījumos komisija nolēma Kabanovam piemērot Saeimas Kārtības rullī paredzēto augstāko soda mēru - izteikt rakstveida brīdinājumu, paziņot par to Saeimas sēdē un publicēt komisijas lēmumu laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

Komentāri (103)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu