Somijas eksperts konstatē iespējamo «Maxima» traģēdijas galveno cēloni (251)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gints Bāliņš/TVNET

Rīgas Zolitūdes mikrorajona lielveikalā «Maxima» notikušās griestu iegrūšanas iespējamais galvenais cēlonis ir nepareizi projektēts un kļūdains tērauda fermas nospriegots savienojums ar bultskrūvēm, konstatēts Somijas uzņēmuma «Rak Tek Solutions Oy» vadītāja, tehnisko zinātņu maģistra Tomasa Kaljasa pārskatā ar provizorisku analīzi par notikušo.

Resursos pievienots atzinuma oriģināls (angliski).

Šī analīze veikta, balstoties uz fotogrāfiskām liecībām, kā arī skaitliskiem un analītiskiem aprēķiniem.

Pamatojoties uz mediju publicētām fotogrāfiskajām liecībām, ir acīmredzami, ka

galvenais cēlonis šādam iegruvumam saistīts ar tērauda kopnes nospriegoto savienojumu ar bultskrūvēm.

Tērauda kopne bija izgatavota no divām daļām, kas uz vietas savienotas ar bultskrūvēm. Apakšējais nospriegotais savienojums bija nepareizi izprojektēts vismaz divas reizes, konstatēts šajā pārskatā.

Tajā arī secināts, ka projektēšanas laikā netika ņemti vērā papildu stiepes spēki skrūvju savienojumā pieliktās slodzes ekscentritātes dēļ.

Bultskrūvju daudzums bija nepietiekams masīvajam dubult-T profila sijas nodalījumam.

Būtu bijušas nepieciešamas vismaz astoņas papildu bultskrūves simetriski dubult-T profila sijas nodalījuma masīvajiem atlokiem.

Pārskata autors uzskata, ka par gala plātnes biezumu un izmēriem vajadzējis izlemt, pamatojoties uz stiepes līniju metodes analīzi, ieskaitot visus papildu stiepes spēka efektus un citus faktorus.

Pārskatā arī atzīts, ka minēto tērauda fermu būtu vajadzējis izgatavot vienā gabalā bez šī bīstamā un kļūdainā savienojuma.

Pārskata autors uzskata, ka šī savienojuma nepareizību vēl var pārbaudīt notikuma vietā pēc evakuācijas un glābšanas darbu pabeigšanas. Šī pārbaude reālā dzīvē izbeigtu jebkādas diskusijas, jo ar ātrgaitas kameru ir iespējams fiksēt iegrūšanas procesu no daudziem leņķiem un pietiekami augstā kvalitātē. Tomēr šo pārbaudi vajadzētu veikt maksimāli uzmanīgi un pēc rūpīgas sagatavošanās.

Kaljass uzskata, ka raidsabiedrības BBC uzņemtais videoieraksts pierāda visus augstāk minētos secinājumus. Saite uz šo ierakstu internetā ir http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25069941 . Šajā ierakstā ir skaidri dzirdama «eksplozijai līdzīga» bultskrūvju salūšana.

Saskaņā ar pārskatā teikto bultskrūvju spēki nebija sadalīti vienmērīgi, maksimāli noslogotās bultskrūves salūza pirmās un tām sekoja pārējās. To salūšana var izraisīt «eksplozijām» līdzīgu skaņu.

Autora secinājumi pārskatā tika ilustrēti ar attēliem, kuros redzams kopnes apakšējās saites savienojums ar gala plātnēm un bultskrūvēm, kuras atrodas starp tērauda siju atlokiem, kā arī divās daļās salūzušās tērauda kopnes zem gruvešu kaudzes, gala plātnes neveiksmīgajā savienojumā, un no bultskrūvēm atdalījušies nospriegotie savienojumi.

Pārskata beigās tēlaini pateikts, ka «ēka sagruva kā peļu slazds».

Komentāri (251)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu