Indikācijas par Broku no SAB tika saņemtas vēl pirms viņas apstiprināšanas amatā (8)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Indikācijas par to, ka tieslietu ministre Baiba Broka varētu nesaņemt augstākās kategorijas pielaidi valsts noslēpumam no Satversmes aizsardzības biroja (SAB) tika saņemtas vēl pirms viņas apstiprināšanas amatā, šorīt telekanālā LNT sacīja ekspremjers, tagad Eiropas Parlamenta deputāts Valdis Dombrovskis (V).

Pēc Dombrovska vārdiem, tā kopumā esot parasta prakse, ka Valsts prezidentam, esošajam vai topošajam premjeram, ja viņiem pašiem ir nepieciešamā pielaide valsts noslēpumam, tiek sniegta informācija par potenciālajiem ministru amatu kandidātiem vēl pirms viņu apstiprināšanas amatā, lai neizveidotos situācijas, ka pēc apstiprināšanas par ministriem atklājas pavisam pārsteidzošas lietas.

Indikācijas esot nākušas no paša SAB, un informācija bijusi ļoti lakoniska, stāstīja politiķis.

NA par aizdomām bija informēta pirms Brokas virzīšanas ministra amatam

Dombrovskis teica, ka šāda veida indikācijas amatpersonām specdienesti mēdz sniegt un tā tas noticis arī Brokas gadījumā, un par šīm indikācijām viņš uzskatījis par nepieciešanu informēt arī Brokas virzītājus - apvienību «Visu Latvijai»/«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK.

Savukārt tālākos lēmumus par pielaides izsniegšanu vai neizsniegšanu pieņēma jau paši drošības dienesti, un neesot pamata runāt par nekādu politisku ietekmēšanu, uzsvēra Dombrovskis.

Kā ziņots, SAB ir atteicies augstā līmeņa pielaidi valsts noslēpumam tieslietu ministrei Brokai, bet lēmuma pamatojums sabiedrībai atklāts netiek. Arī pēc pielaides valsts noslēpumam nepiešķiršanas Broka turpinās pildīt tieslietu ministres pienākumus. Savukārt šogad rudenī notiekošajās Saeimas vēlēšanās viņa nestartēs.

Ģenerālprokurors ir saņēmis Brokas pārsūdzību par SAB lēmumu nepiešķirt viņai pielaidi valsts noslēpumam. Broka nosūtījusi ģenerālprokuroram desmit lappuses garu pārsūdzību, kurā lūdz sniegt pamatojumu, kādēļ viņai tika atteikta augstākās kategorijas pielaide. Broka uzreiz pēc pielaides valsts noslēpumam nepiešķiršanas paziņoja par gatavību šo lēmumu pārsūdzēt ģenerālprokuroram. Savukārt par tālāko rīcību, ja arī ģenerālprokurora lēmums būs nelabvēlīgs, viņa lemšot vēlāk. Broka neizslēdza iespēju vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

Saskaņā ar likumu «Par valsts noslēpumu» SAB lēmums ir pārsūdzams desmit dienu laikā no brīža, kad tas ir uzzināts. Ģenerālprokurora lēmums ir galīgs un nav pārsūdzams.

SAB pastāvēšanas laikā ģenerālprokurors tikai vienu reizi atcēlis lēmumu par pielaides valsts noslēpumam izsniegšanu vai neizsniegšanu.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu