Veselības ministriju turpina apbērt ar pārmetumiem par tās darbu (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Veselības ministrija (VM) šodien izpelnījusies septiņu nevalstisko organizāciju kritiku par dažādām neatrisinātām nozares problēmām.

Latvijas Onkologu asociācija, Latvijas Slimnīcu biedrība un piecas reto slimību biedrības izplatījušas paziņojumus plašsaziņas līdzekļiem, katra uzsverot, cik būtiski ir risināt to pārstāvētajās veselības jomās sasāpējušos jautājumus.

Latvijas Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis uzsver, ka pēdējo gadu laikā situācija onkoloģijas jomā Latvijā turpinājusi pasliktināties, kas vēlreiz norāda uz nepieciešamību veselības aprūpes politikas veidotājiem atsākt diskusijas ar onkoloģijas speciālistiem, meklējot efektīvākus risinājumus cīņai ar onkoloģijas slimībām.

Eglītis min, ka Latvija ir viena no retajām Eiropas valstīm, kur vēža ārstēšanā neizmanto jaunākās paaudzes medikamentus, tādējādi liedzot pacientiem pieeju daudz efektīvākiem medikamentiem. Tā, piemēram, kolorektālā vēža ārstēšanai kompensējamo zāļu sarakstā ir iekļauti medikamenti, kuri ieviesti ārstēšanā pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

Pārmetumi tiek raidīti arī pacientu virzienā, jo valstī joprojām ir augsts īpatsvars novēloti atklātam vēzim. 3. un 4.stadijā atklāto gadījumu skaits veido aptuveni 40%. Arī valsts apmaksāto vēža skrīningprogrammu apmeklētība ir ļoti zema.

«Latvijas Onkologu asociācija ceļ trauksmi, jo, ja valsts atbildīgās institūcijas nemainīs savu attieksmi un turpinās īstenot strausa politiku, tad drīzumā Latvija varētu būt viena no retajām valstīm pasaulē, kurā onkoloģisko slimību saslimstības rādītāji neuzlabojas un pat draud sasniegt epidēmijas apmērus,» saka Eglītis.

Tikmēr reto slimību biedrības pauž sašutumu par VM izstrādāto projektu «Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2014.-2020.gadam», kurā neesot iekļauti pasākumi reto slimību pacientu veselības uzlabošanai. Biedrības uzskata, ka pamatnostādnēs ignorēti vairāki būtiski dokumenti, piemēram, «Plāns reto slimību jomā 2013.-2015.gadam», kas ir pamata dokuments reto slimību jomas sakārtošanai Latvijā.

Savukārt Latvijas Slimnīcu biedrība savā paziņojumā norāda, ka VM atbilstoši Ministru kabineta noteikumos paredzētajam ir likusi reģionālajām slimnīcām atbilstoši ISO standartiem akreditēt, viņuprāt, jau tā kvalitatīvās laboratorijas, šim mērķim atsakot valsts finansējumu. Biedrības pārstāvji aprēķinājuši, ka tas slimnīcām būtiski sadārdzinās laboratoriju uzturēšanas izdevumus, «atraujot» pacientu ārstēšanai un izmeklēšanai paredzētos līdzekļus.

Biedrību arī neapmierina, ka minēto akreditāciju var veikt tikai viena monopoliestāde, proti, Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs (LATAK). Tāpat biedrība norāda uz normas prettiesiskumu, nosakot konkrētu «LVS ES ISO» standartu, jo kvalitātes standarti var būt dažādi un ISO ir tikai viens no starptautiski atzītiem kvalitātes standartiem. Šo jautājumu biedrības pārstāvji jau esot pārrunājuši ar juristiem un ir gatavi savu viedokli aizstāvēt arī tiesu instancēs.

VM speciālisti tuvākajā laikā sola sniegt komentārus minētajos jautājumos.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu