Sveicam jaunā mācību gada sākumā! (63)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Šodien visā Latvijā sākas jaunais mācību gads. Portāls TVNET sveic skolēnus, viņu vecākus un visus pārējos ar izglītību saistītos cilvēkus Zinību dienā! Vēlam veiksmīgu mācību gadu! Tāpat TVNET sveic visus savus lasītājus, jo tieši šodien ir arī mūsu dzimšanas diena! Ar Tevi kopā jau 14 gadus!

Jaunajā mācību gadā mācības pirmajā klasē varētu sākt 22 775 pirmklasnieki. Izglītības un zinātnes ministrijas prognozes liecina, ka pirmklasnieku skaits varētu pieaugt par 2000 skolēnu, salīdzinot ar pagājušo mācību gadu.

Tādā veidā palielinātos arī kopējais skolēnu skaits vispārizglītojošās dienas apmācības programmās -

šogad valstī provizoriski varētu būt 199 655 skolēni,

kas ir par nepilniem 2000 vairāk nekā pērn.

Šogad varētu pieaugt arī otrās, trešās, piektās, sestās, astotās un devītās klases skolēnu skaits.

Skolēnu skaita samazinājums gaidāms ceturtajā un septītajā klasē, kā arī vidusskolas posmā. Vislielākais skolēnu skaita kritums tiek prognozēts tieši 12.klasē.

Prognozes liecina, ka kopējais skolēnu skaits varētu pieaugt arī nākamajos mācību gados.

Jaunajā mācību gadā sagaidāmas vairākas pārmaiņas, piemēram, saistībā ar svešvalodas mācīšanos.

Skolas ir gatavas jaunajam mācību gadam

Neskatoties uz to, ka vairākās skolās vēl aizvien notiek remonts, jaunajam mācību gadam skolas ir gatavas, secinājis Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas prezidenta pienākumu izpildītājs Aleksandrs Dementjevs. Lielā daļā skolu iekštelpu darbi jau ir pabeigti, bet dažas vēl steidz tos pabeigt. Skolu renovēšana notiek visā Latvijas teritorijā.

Jaunajā mācību gadā darbu sāks 13 reorganizētas mācību iestādes, savukārt četrās skolās mācības vairs nenotiks. Vienlaikus šogad pieņemti lēmumi atvērt trīs jaunas pirmsskolas izglītības iestādes.

Arī Rīgas skolas ir gatavas jaunajam mācību gadam, paziņoja pašvaldības vadība. Šogad Rīgā darbosies 117 vispārējās izglītības iestādes, 150 pirmsskolas izglītības iestādes, 11 bērnu un jaunatnes sporta skolas, 13 bērnu un jauniešu interešu centri, kā arī deviņas bērnu mākslas un mūzikas skolas.

Plānots, ka šajā mācību gadā Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmu, mācīsies 27 000 audzēkņu, kas ir aptuveni par 500 audzēkņiem vairāk nekā pērn.

Rīgas pašvaldības skolās šajā mācību gadā mācīsies 65 270 skolēnu,

kas ir par aptuveni 400 audzēkņiem vairāk nekā pērn.

Policija strādās pastiprinātā režīmā

Saistībā ar jaunā mācību gada tuvošanos līdz 2.septembrim Rīgas Pašvaldības policija nodrošinās pastiprinātu sabiedrisko kārtību Rīgā, tostarp Vecrīgā. Šim nolūkam plānots iesaistīt līdz 200 policijas darbinieku.

No 1.septembra tiks organizēta policijas darbinieku patrulēšana pie 132 izglītības iestāžu audzēkņu apmācībai paredzētajiem ēku kompleksiem. Septembrī izglītības iestādēs notiks regulāras tematiskas lekcijas pirmklasniekiem.

Jau kopš 18.augusta teritoriālo pārvalžu darbinieki pievērš pastiprinātu uzmanību bērnu un jauniešu iecienītākajām pulcēšanās vietām - iekškvartāliem, parkiem, aktīvās atpūtas vietām -, dienā iekļaujot tās vidēji 300 darbinieku patrulēšanas maršrutos.

Ceļu policijas pārvaldes darbinieki veic arī ceļu satiksmes drošības un informatīvo elementu - drošības barjeru, ceļa zīmju, ceļa apzīmējumu - pārbaudi pie Rīgas skolām.

Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas darbinieki veic regulārus reidus no plkst. 18.30 līdz plkst. 3,

apskatot izglītības iestāžu teritorijas, pastiprināti pievēršot uzmanību sabiedriskās kārtības ievērošanai.

Tiek veikti arī regulāri reidi, pievēršot pastiprinātu uzmanību tirdzniecības vietām,

kontrolējot, kā tiek ievērots aizliegums tirgot alkohola un tabakas izstrādājumus nepilngadīgajiem.

Jaunā mācību gada sākumā likumsargi pastiprinātā režīmā darbosies arī citās Latvijas vietās.

Ņemot vērā, ka, sākot jauno mācību gadu, pilsētās atgriezīsies liels skaits bērnu, Valsts policija aicina vecākus atgādināt bērniem ceļu satiksmes noteikumus, kā arī aicina autovadītājus šajās dienās būt īpaši piesardzīgiem.

Saistībā ar jauno mācību gadu aktualizējušies arī jautājumi par pedagogu algu. Patlaban par šo jautājumu joprojām notiek diskusijas.

Lai arī izglītības jomā ir vairākas neatrisinātas problēmas, portāls TVNET sveic skolēnus, viņu vecākus un visus pārējos ar izglītību saistītos cilvēkus Zinību dienā! Vēlam veiksmīgu mācību gadu!

      Komentāri (63)CopyLinkedIn Draugiem X
      Aktuālais šodien
      Svarīgākais
      Uz augšu