VK: ir risks, ka prezidentūrai ES Padomē tērēsies nelietderīgi (33)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Risks, ka daļa finanšu līdzekļu, kas atvēlēti Latvijas prezidentūrai Eiropas Savienības (ES) Padomē, tiks iztērēti pasākumiem, kuri tikai daļēji attiecināmi uz prezidentūru, joprojām ir augsts, Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdes laikā norādīja Valsts kontroles (VK) pārstāvji. Jau tagad atklāts, ka dažas no iestādēm līdzekļus tērējušas citu, ar prezidentūru nesaistītu, vajadzību apmaksai.

Saeimas deputāts Andris Bērziņš (Zaļo un zemnieku savienība) atgādināja, ka VK savā ziņojumā par 2013.gada finanšu revīzijām īpašu uzmanību pievērsusi Latvijas prezidentūras ES padomē atvēlētajiem līdzekļiem.

Finanšu uzraugi secinājuši, ka dažas no izlases kārtībā pārbaudītajām iestādēm pērn prezidentūras vajadzībām piešķirtos līdzekļus tērējušas citu, ar prezidentūru nesaistītu, vajadzību apmaksai.

Valsts kontrole norādīja, ka pašlaik jaunas informācijas par tēriņiem, kas tikai daļēji attiecināmi uz prezidentūras izmaksām, nav, taču, vērtējot esošo situāciju, iespējamība, ka daļa no līdzekļiem tiks iztērēta pasākumiem, kas tikai nedaudz attiecināmi uz prezidentūru, ir visai liela.

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariāta direktore Kristīne Pommere norādīja, ka iepriekš VK secinātais tiks ņemts vērā, vienlaikus norādot, ka joprojām ir pozīcijas, kuras var attiecināt uz netieši saistītiem izdevumiem prezidentūrai.

Kā piemēru Pommere minēja mēbeles, kuras iegādātas Latvijas Nacionālajai bibliotēkai (LNB), kuras tik lietotas arī citiem nolūkiem.

Runājot par kopējo gatavību prezidentūrai, Pommere akcentēja, ka sagatvošanās darbi ir «finiša taisnē» un nepieciešamākās lietas, jau ir izdarītas.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs («Vienotība») iepriekš norādījis, ka Latvija prezidentūrai ES Padomē kopumā varētu tērēt aptuveni 70 miljonus eiro, kas ir daudz mazāk, nekā bija plānots. Sākotnēji tika lēsts, ka prezidentūrai vajadzēs 100 miljonus eiro, pēc tam summa saruka līdz 86 miljoniem, tomēr pašlaik kļuvis skaidrs, ka nepieciešamais finansējums varētu būt aptuveni 70 miljoni.

Latvijas prezidentūra ES Padomē gaidāma

nākamgad no 1.janvāra līdz 30.jūnijam.
Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu