Latvijas ārlietu ministrs Rinkēvičs atzīst, ka ir homoseksuāls

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šovakar savā tvitera kontā paziņojis, ka ir homoseksuāls. Šādu atzīšanos ministrs paudis ar tekstu, ka mūsu valstij ir jārada tiesisks regulējums visu veida partnerattiecībām un par tām viņš cīnīsies.

Tālāk sekojis teksts: «..zinu, ka tūliņ būs megahistērja, bet #Proudtobegay».

Latvijas Televīzijai Edgars Rinkēvičs apstiprināja, ka viņa tvitera konts nav uzlauzts un tajā rakstītais ir patiess. Plašākus komentārus, kāpēc tieši tagad viņš nāk klajā ar šādu paziņojumu, ministrs pagaidām nesniedz.

Pēc šāda ieraksta tviterī daudzi Rinkēviču apsveica par šāda soļa speršanu.

Rinkēvičs pagaidām ir pirmais politiķis Latvijas vēsturē, kurš publiski atzinis, ka ir netradicionāli seksuāli orientēts.

Lielu uzmanību šis paziņojums izpelnījies arī ārvalstu medijos. Laikraksts «The Washington Post» šovakar Rinkēviča atzīšanos raksturo kā «lielu soli geju tiesībām Austrumeiropā». Laikraksts norāda, ka Eiropā ir arī citi atklāti homoseksuāli politiķi, taču postpadomju republikās, kur joprojām dominē vecmodīga attieksme pret viendzimuma attiecībām, šāds gadījums vēl nav bijis.

Tviterī šis paziņojums izraisījis īstu viedokļu vētru, lielākoties šajā sociālajā tīklā cilvēki ministra «iznākšanu no skapja» apsveic kā vēsturisku lēmumu un izsaka cieņu par politiķa drosmi.

Cilvēki pauž cerību, ka «megahistērijas» nebūs, jo sabiedrība, iespējams, ir iecietīgāka un saprātīgāka, nekā dažiem gribas to pasniegt. Citi savukārt norāda, ka valsts, kuras ārlietu ministrs var publiski pateikt «esmu gejs», ne tikai preambulā ir 100% rietumvalsts. Pausts arī viedoklis, ka ministra seksuālajai orientācijai nav nozīmes, jo Rinkēvičs pirmām kārtām pelnījis cieņu par profesionalitāti un cilvēciskumu, kas viņam piemīt. «Pārējais - nieki.»

Pat Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, neraugoties uz abu domstarpībām par nostāju attiecībās ar Krieviju un citos jautājumos, norādījis, ka Rinkēviča paziņojumu vērtē kā godīgu un apsveicamu rīcību, kā arī novēlējis veiksmi darbā un privātajā dzīvē.

Tomēr Rinkēvičam nākas pārdzīvot arī lielu negatīvu, neiecietīgu un pat rupju komentāru plūsmu. Kamēr sabiedrības iecietīgākā daļa pauž atbalstu ministram, citi pauž viedokli, ka homoseksualitāte nav nekas tāds, ar ko būtu jālepojas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu