Samazinot cukura diabēta izplatību, veselības budžetā ietaupītu 11%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Samazinot otrā tipa cukura diabēta izplatību, būtu iespējams celt darba produktivitāti un samazināt izdevumus veselības budžetā par 11%, šodien Pasaules diabēta dienai veltītā pasākumā norādīja Latvijas Diabēta aprūpes māsu apvienības priekšsēdētāja Līga Ārente.

Attīstītajās valstīs 10% līdz 15% no visa veselības budžeta tiek tērēti cukura diabēta pacientu ārstēšanai. Latvijā 2013.gadā šim mērķim tērēja apmēram 48 miljonus eiro.

Savukārt vairāk nekā 70% otrā tipa cukura diabēta saslimšanas ir iespējams novērst, ikdienā lietojot sabalansētu uzturu, nodarbojoties ar regulārām fiziskām aktivitātēm un ierobežojot atkarību izraisošo vielu lietošanu, sacīja Ārente.

Kā ziņots, 2013.gada beigās Latvijā bija 81 421 diabēta pacients, kas ir 4% no visiem Latvijas iedzīvotājiem, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotie dati. Ik gadu apmēram 6000 līdz 7000 pacientu tiek diagnosticēts diabēts, 2013.gadā reģistra uzskaitē uzņemti 6580 jauni cukura diabēta slimnieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu