Novirza 250 tūkstošus eiro VDK komisijas darbībai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valdība piektdien ārkārtas sēdē novirzīja 250 tūkstošus eiro starpdisciplinārajai komisijai, kas izveidota Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas Valsts drošības komitejas (VDK) darbības zinātniskajai izpētei un priekšdarbiem, aģentūra BNS uzzināja Ministru kabinetā.

Turpmāk komisiju Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vietā pārraudzīs Tieslietu ministrija (TM). Finansējums 250 tūkstošu eiro apmērā tiks piešķirts no nākamā gada valsts budžeta līdzekļiem, kā arī 2016. un 2017.gadā.

Valdība lēmumu pieņēma, neņemot vērā komisijas pārstāvju pausto neapmierinātību par ministriju pārraudzības maiņu. Finanšu ministrs Jānis Reirs («Vienotība») uzsvēra, ka tas ir politisks lēmums.

Jau ziņots - Saeima nolēma, ka tā dēvēto čekas maisu publiskošana var notikt tikai pēc materiālu zinātniskās izpētes. VDK dokumentu zinātniskā izpēte veicama līdz 2018.gada 31.maijam. Ministru kabinetam šogad bija jāizveido zinātnieku komisija.

Zinātnieku komisiju vada Vēstures institūta virzītais pētnieks vēstures doktors Kārlis Kangeris, bet komisijas priekšsēdētāja vietnieku amatus ieņem Latvijas Universitātes juridisko zinātņu doktore Konstitucionālo tiesību institūta valdes priekšsēdētāja Kristīne Jarinovska un Latvijas Okupācijas muzeja vadītāja vietnieks vēstures doktors Ritvars Jansons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu