Nākamnedēļ Latvijas drošību atkal sargās ASV tanki un bruņumašīnas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Lai stiprinātu Baltijas valstu drošību nākamnedēļ, 9.martā Rīgas ostā tiks izkrauti ASV tanki un bruņumašīnas, informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Tehnikas piegāde notiks operācijas «Atlantic Resolve» izpildes gaitā, atbalstot ASV armijas 2.kavalērijas pulka nomaiņu ar 3.kājnieku divīzijas 1.brigādi. Šī brigāde Latvijā plāno palikt uz rotācijas laiku - aptuveni trīs mēnešiem.

Ostā tiks izkrauti tanki M1A2 «Abrams» un bruņumašīnas M2A3 «Bradley», kā arī kaujas atbalsta un nodrošinājuma tehnika, kopskaitā vairāk nekā 120 tehnikas vienību.

Rīgas ostā militārās tehnikas izkraušanu vēros aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), ASV vēstniecības Latvijā vadītāja Šārona Hadsona-Dīna un ASV armijas 21.Nodrošinājuma pavēlniecības komandieris ģenerālmajors Džons O’Konors.

Pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas pērn pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi operāciju «Atlantic Resolve» - tā ir mācību operācija Baltijas valstīs un Polijā. Tās mērķis ir apliecināt Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas iedzīvotājiem, ka alianse viņus aizstāvēs.

Kopš februāra Latvijā sācies aktīvs militāro mācību periods, un daudzās no nacionālajām un starptautiskajām mācībām šogad piedalīsies arī ASV un citu sabiedroto valstu karavīri ar savu militāro tehniku. Tāpēc pa Latvijas ceļiem militāro mācību un treniņu laikā pārvietosies bruņumašīnas «Bradley» un «Stryker», kā arī cita veida militārā tehnika.

Jau ziņots, ka ASV bija pirmā valsts, kura, saasinoties notikumiem Ukrainā, pērn pavasarī uz Latviju nosūtīja desantniekus, kurus oktobra sākumā nomainīja ASV smagās bruņutehnikas 150 karavīru lielā rota ar pieciem tankiem «Abrams» un 12 bruņotām kaujas mašīnām «Bradley».

Šogad janvārī iepriekšminēto rotu nomainīja 170 ASV karavīri un 50 militārās tehnikas vienības, tostarp 17 dažādas modifikācijas bruņotas kaujas mašīnas «Stryker».

ASV spēki uzturas Ādažu bāzē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu