Zemessargi šogad neitralizējuši 4224 sprādzienbīstamus priekšmetus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Agnese Gulbe / LETA

Līdz augusta vidum Zemessardzes 54.inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rotas karavīri devušies 819 izsaukumos, Latvijas teritorijā neitralizējot 4224 sprādzienbīstamus priekšmetus, kā arī 3491 vieglās strēlnieku munīcijas vienības, zināja Aizsardzības ministrijā (AM).

Tāpat Zemessardze, atbalstot Valsts policiju (VP), pašvaldības un sabiedriskās organizācijas, iesaistījusies arī sabiedriskās kārtības nodrošināšanā 139 pasākumā. Deviņas reizes Zemessardze sniedza atbalstu VP pazudušu personu meklēšanā, atrodot deviņus pazudušos, no kuriem trīs mirušas personas.

Savukārt Bruņoto spēku transporta helikopteri veica 15 lidojumus, lai transportētu 17 cilvēkus, no kuriem viens pacients transportēts no kuģa uz medicīnas iestādi. Gaisa spēku helikopteri veikuši desmit lidojumus, lai meklētu pazudušos cilvēkus jūrā un uz sauszemes, kā arī novērtētu kuģu sadursmes rezultātā radušos bojājumus. Bruņoto spēku transporta helikopteru «Mi-17», kas papildu aprīkoti ar meklēšanas un glābšanas, kā arī medicīniskās transportēšanas un ugunsgrēku dzēšanas aprīkojumu, viena lidojuma stunda izmaksā 2173 eiro.

AM atgādina, ka patlaban starptautisko operāciju uzdevumus pilda 32 Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri – septiņi karavīri ES Apmācības misijā Mali, viens jūrnieks ES militārajā operācijā ATALANTA pie Somālijas krastiem Indijas okeānā un 24 karavīri NATO vadītajā apmācības operācijā «Resolute Support» Afganistānā.

«Nacionālo bruņoto spēku ikdienā veiktais darbs ir nozīmīgs visas sabiedrības drošībai. Pateicoties karavīru ikdienas darbam un to rīcībā esošajam specifiskajam ekipējumam tiek glābti slīkstošie, meklēti pazudušie, transportēti tie, kam nepieciešama steidzama medicīniskā palīdzība, kā arī sniegts atbalsts kuģiem jūrā. Vienlaicīgi vēlos uzsvērt, ka Bruņotie spēki piedalās arī krīžu situāciju novēršanā, atbalsta Valsts policiju sabiedriskās kārtības uzturēšanā un neitralizē sprādzienbīstamus priekšmetus,» norāda aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Bruņotos spēkus iesaista avārijas, ugunsdzēsības un glābšanas darbos, kā arī neatliekamajos pasākumos – palīdzības sniegšanā civilās aizsardzības sistēmai –, ja civilās aizsardzības sistēmas rīcībā esošie resursi ir nepietiekami apdraudējuma situācijas pārvarēšanas un seku likvidācijas neatliekamo pasākumu veikšanai un bruņoto spēku resursu piesaiste ievērojami paātrina neatliekamo pasākumu īstenošanu, mazina iespējamos zaudējumus, paātrina cilvēku glābšanu vai ja bruņoto spēku rīcībā ir speciāli resursi šo darbību veikšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu