Aptauja: Visbiežāk žurnālus lasa sievietes vecumā no 35 gadiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Arvien lielāku popularitāti žurnālu lasītāju vidū iegūst hobiju, padomu un ar veselības tēmu saistītie žurnāli – ceturtdaļa iedzīvotāju atzīst, ka pēdējo piecu gadu laikā tieši šādus izdevumus iegādājas biežāk. Tāpat arvien lielāku popularitāti iemantojuši arī izdevumi par zinātni un vēsturi, tā liecina «Preses servisa» un «Narvesen» sadarbībā ar pētījumu centra SKDS veiktais pētījums par iedzīvotāju mediju patēriņa ieradumiem.

Nemainīga paliek iedzīvotāju interese par reģionālajiem un pašvaldību izdotajiem medijiem.

Šiem, kā arī hobiju, padomu, vēstures un zinātnes žurnāliem iedzīvotāji izsaka vislielāko uzticību. Turpretim

vismazāk iedzīvotāji uzticas uzrakstītajam glancētajos dzīves stila žurnālos un žurnālos par slavenību dzīvi.

Žurnāli jau sen nav vien svaigāko ziņu saņemšanas avots – teju 80% atzīst, ka tie ir ērts veids, kā uzzināt jaunumus par kultūras pasākumiem, sadzīves tehniku un elektroniku, kā arī skaistumkopšanu un parfimēriju. Turklāt

lasītāji labprāt pēta ne tikai žurnālistu sagatavotos materiālus, bet arī reklāmas, kas izvietotas žurnālu lappusēs.

Aptaujātie atzīst, ka tās ir vizuāli pievilcīgas, kā arī ērts veids, kā iegūt informāciju par jauniem produktiem un pakalpojumiem.

Par visčaklākajām žurnālu lasītājām Latvijā ir atzītas sievietes vecumā no 35 līdz 64 gadiem, kuras dzīvo lauku reģionā.

Turklāt visvairāk žurnālus lasa iedzīvotāji ar vidējo, kā arī augstāko izglītību. «Latvijā iedzīvotāji tiešām lasa, un mūsu novērojumi liecina, ka preses tirgus Latvijā ir stabils. Steidzīgā ikdienā žurnāli mudina mūs apstāties un veltīt laiku sev, tā ir šī medija pievienotā vērtība. Tas jau sen nav tikai ziņu saņemšanas līdzeklis. Žurnāls ir veids, kā iedzīvotāji sev patīkamā formātā saņem informāciju par sev interesējošo tematu, pat ja tas ir ļoti specifisks,» uzskata «Narvesen Baltija» valdes priekšsēdētāja Katrīne Judovica.

Žurnāli ir kļuvuši par iedzīvotāju ikdienas neatņemamu sastāvdaļu –

66% regulāro lasītāju, iegādājoties žurnālu, jau iepriekš zina, ko pirks, un mērķtiecīgi dodas pēc tā uz tirdzniecības vietu.

61% žurnālu lasītāju atzīst, ka mēdz pavadīt laiku pie stenda, pētot preses jaunumus.

Trešdaļa pircēju iegādājas žurnālus spontāni.

Kritēriji, pēc kuriem iedzīvotāji mēdz izvēlēties izdevumus, ko parasti nelasa, ir tā vāks, satura pieteikums – tas, cik labi izdevējam ir izdevies ieintriģēt lasītāju, kā arī pats saturs.

Pētījums ar telefoninterviju palīdzību tika veikts šī gada maijā, izlases apjoms – 900 respondenti no visas Latvijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu