40% Latvijas iedzīvotāju būtu gatavi ar ieročiem aizstāvēt valsti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Teju puse - 40% Latvijas iedzīvotāju - būtu gatavi ar ieročiem aizstāvēt valsti, liecina Tirgus sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā valsts iedzīvotāju aptauja.

Tostarp «pilnībā» gatavi aizstāvēt Latviju ar ieročiem būtu 15% valsts iedzīvotāju. Savukārt 44% atzina, ka to nedarītu, turklāt 24% «pilnībā» nebūtu gatavi šādai rīcībai.

Atbilstoši aptaujas datiem, apgalvojumam «nepieciešamības gadījumā es esmu gatavs cīnīties ar ieročiem rokās, lai aizstāvētu Latviju» biežāk atbalstu pauda vīrieši, jaunieši vecumā no 17 līdz 25 gadiem, aptaujātie ar pamatizglītību, respondenti ar Latvijas pilsonību, pētījuma dalībnieki ar latviešu sarunvalodu ģimenē, privātajā sektorā nodarbinātie, iedzīvotāji ar augstiem ienākumiem, Vidzemē uz Zemgalē, kā arī laukos dzīvojošie.

Turpretī respondentus, kuri nebūtu gatavi cīnīties ar ieročiem rokās, lai aizstāvētu Latviju, lielākoties pārstāvēja sievietes, aptaujātie, kuriem ir 61 gads un vairāk, pētījuma dalībnieki ar krievu sarunvalodu ģimenē, respondenti bez Latvijas pilsonības, nestrādājošie un publiskajā sektorā nodarbinātie, iedzīvotāji ar vidējiem un vidēji zemiem ienākumiem, kā arī Kurzemē dzīvojošie.

Salīdzinot aptaujas rezultātus ar 2014.gadā veikto aptauju, 39% respondentu norādījuši, ka nepieciešamības gadījumā būtu gatavi cīnīties ar ieročiem rokās, lai aizstāvētu Latviju, tostarp «pilnībā» gatavi to darīt būtu 13%. Savukārt 46% respondentu atzina, ka to nedarītu, tostarp «pilnībā» nebūtu gatavi to darīt 23,2%.

Jau ziņots, ka 2015.gada novembrī pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma SKDS veica Latvijas iedzīvotāju aptauju, kurā respondentiem lūdza novērtēt gada laikā notikušās izmaiņas aizsardzības jomā un paust savu vērtējumu par aktuāliem aizsardzības jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu