Ģimenes ārstiem ar algu paaugstināšanu nepietiek, prasa vēl naudu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Lai gan vienošanās par ģimenes ārstu algu paaugstināšanu ir panākta, ģimenes ārsti papildus prasa kapitācijas naudas pieaugumu par 30%, LTV raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja veselības ministre Anda Čakša. To varētu nodrošināt, iekļaujot jaunu kvalitātes sadaļu.

Šim mērķim papildus vajadzētu apmēram trīs miljonus eiro, kas nāktu klāt paredzētajiem 80 miljoniem eiro mediķu algu palielināšanai. «Būtiski, lai pretim ir rezultāts,» sacīja Čakša.

Ar kapitācijas naudu saistītajos kvalitātes kritērijos būs iekļautas dažādas prasības. Piemēram, veikt 4 līdz 6 bērna apskates viņa pirmā dzīvības gada laikā, regulāri uzraudzīt asinsspiedienu pacientiem, kuriem ir infarkta vai insulta risks.

Čakša atzina, ka ģimenes ārstu attiecībās ar valsti ir pretruna. Lai gan ģimenes ārsti ir privātuzņēmēji, ne visiem ir pieņemama šī darbības forma - daudzi labprāt gribētu būt darba ņēmēji. Risinājums ir kopprakses, kas ieguvušas sliktu auru, jo daudziem asociējās ar poliklīnikām.

Čakša sacīja, ka bažām nav pamata, jo katram pacientam būs savs ģimenes ārsts. Kopprakse nozīmē tikai to, ka līdzās strādā vairāki ārsti. Šobrīd ģimenes ārstu protesti ir beigušies un ārsti ir ieinteresēti strādāt, sacīja ministre.

Līdz 2020.gadam veselības aprūpes finansējums pieaugs vismaz par 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu