Tuvojoties vēlēšanām, arvien vairāk sūdzību par partiju darbu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tuvojoties vēlēšanām, būtiski aug Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) saņemto iesniegumu skaits par pārkāpumiem politisko partiju darbībā, šodien starptautiskajā konferencē «Ceļā uz atklātību, atbildību un labāku pārvaldību: trauksmes celšanas veicināšana, cīņa pret korupciju, nākotnes perspektīvas» stāstīja KNAB priekšnieka vietniece Ilze Jurča.

Viņa informēja, ka ziņojumu skaits par politisko partiju pārkāpumiem parasti aug laikā, kad tuvojas vēlēšanas. Ja 2016.gadā KNAB saņēma 41 ziņojumu par pārkāpumiem politisko partiju darbībā, tad šogad šādu iesniegumu skaits jau sasniedzis 320.

Pēc Jurčas teiktā, parasti sākt lietu par iesniegumos minētajiem pārkāpumiem ir pamats vien 30% gadījumu.

KNAB pārstāve arī norādīja, ka kopumā iestādē saņemto ziņojumu efektivitāte ir diezgan zema. «Ziņojumu un iesniegumu ir daudz, bet to efektivitāte - maza. To lietderība ir 30-35%, bet tas nemazina KNAB vēlmi saņemt informāciju par iespējamiem pārkāpumiem,» teica Jurča.

Jau ziņots, ka šonedēļ Rīgā notiek starptautiska konference «Ceļā uz atklātību, atbildību un labāku pārvaldību: trauksmes celšanas veicināšana, cīņa pret korupciju, nākotnes perspektīvas», lai veicinātu izpratni par trauksmes celšanu, trauksmes cēlēju aizsardzību un izaicinājumiem korupcijas mazināšanā. Konference norisināsies līdz 11.oktobrim.

Kā ziņots, Ministru kabinets šā gada 7.martā atbalstīja Trauksmes cēlēju aizsardzības likumu, kas paredz nodrošināt aizsardzību trauksmes cēlējiem un veicināt godprātīgu trauksmes celšanu par pārkāpumiem valsts institūcijās un darba tiesiskajās attiecības, veidojot vienotu, skaidru un aptverošu tiesisko regulējumu trauksmes celšanai un trauksmes cēlēju aizsardzībai.

Likumprojektā ir ietverts skaidrs definējums, kas ir trauksmes cēlējs un ko nozīmē trauksmes celšana; prasības sistemātiski veidot iekšējus trauksmes celšanas mehānismus; kā arī trauksmes cēlēju aizsardzības pasākumi, piemēram, anonimitāte, aizliegums radīt nelabvēlīgas sekas, nelabvēlīgo seku novēršana, vēršoties tiesā, pierādīšanas pienākums darba devējam, atbildība par nelabvēlīgu seku radīšanu trauksmes cēlējam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu