ES muitnieki gada laikā atrod ap 300 tonnām narkotisko vielu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Muitas darbiniekiem ikdienā nākas saskarties ar narkotiskajām vielām – viena gada laikā muitas darbinieki Eiropas Savienībā (ES) konfiscē 300 tonnas dažādu narkotisko vielu, sacīja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora p.i., vietniece nodokļu jomā, Nodokļu pārvaldes direktore Dace Pelēkā.

Šogad aprit 50 gadi, kopš tika izveidota Eiropas Savienības muitas savienība. VID Muitas pārvalde atzīmēs šo notikumu, uz brīdi pārceļoties atpakaļ tajā laikā, kad brīva ceļošana pāri ES valstu robežām bez muitas kontroles vēl nebija latviešu ikdiena.

Tāpat bieži vien dažādu pasažieru bagāžās tiek atrasti viltoti zīmoli – apģērbi, somas, telefoni, pulksteņi un citas lietas. «Muitnieki ir aizturējuši 41 miljonu šādu preču,» skaidroja Pelēkā.

Muitnieku darbs attiecībā uz valstu, tirgu aizsardzību ir nenovērtējami svarīgs, akcentē Pelēkā.

Cigaretes atrod arī Līgo dienā

Līgo dienā, 23.jūnijā, veicot kravas transportlīdzekļu kontroli pirms to uzbraukšanas uz prāmja, kas kursē no Ventspils uz Zviedrijas ostas pilsētu Nīnashamnu, muitas amatpersonas padziļinātai pārbaudei novirzīja kādu automobili ar mēbeļu kravu.

Padziļinātās kontroles laikā tika atklāts, ka starp iepakojumiem ar mīkstajām mēbelēm atrodas kastes ar cigaretēm. Kopumā kravā atradās 200 kartona kastes ar cigaretēm «Prince». Kontroles rezultātā tika izņemti divi miljoni cigarešu «Prince» ar uzrakstiem zviedru valodā un bez akcīzes markām.

Par konstatēto pārkāpumu sākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Lietas materiāli nodoti VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldei lēmuma pieņemšanai par kriminālprocesu sākšanu.

Lieli palīgi muitas darbiniekiem ir suņi

Muitas darbiniekiem lielu atspaidu ikdienas darbā, pārmeklējot kravas, somas, automašīnas, sniedz dienesta suņi, kuri ir speciāli trenēti meklēšanai - suņi ir spējīgi saost narkotiskās vielas, tabakas izstrādājumus, kā arī skaidro naudu, ko kāds izvēlējies nedeklarēt, bet vest pāri robežai.

VID akcentē - suņu darbs ir svarīgs, turklāt dzīvnieki nav uzpērkami.

Latvija iekļāvās ES muitas savienībā 2004.gada 1.maijā, un šo 14 gadu laikā muitas dienests daudzējādā ziņā ir kļuvis par vienu no modernākajiem Eiropas Savienībā, attīstot mūsdienīgas kontroles metodes un tehnoloģijas un muitas informācijas sistēmas, kas ļauj sekmīgi aizsargāt sabiedrību un ES vienoto tirgu, bet vienlaikus attīstīt ārējo tirdzniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu