Gandrīz puse Tukuma paliek bez ūdens (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.ntz.lv

Tas, ka lielais sals ir nopietns pārbaudījums dažādām komunikācijām, tostarp ūdensvadam, nav nekāds noslēpums, jo visbiežāk tas plīst tieši tad, kad sals pastiprinās vai strauji atlaižas. Tā pirmdienas rītā kārtējā avārija notika Rīgas ielā, kur maģistrālā ūdensvada plīsums atstāja bez ūdens teju vai pusi pilsētas.

Komunikācijas plīst negaidot

SIA «Tukuma ūdens» vīri, kurus sastapām notikuma vietā - Rīgas un Krasta ielas stūrī, tobrīd novērtēja skādes apmēru un secināja, ka visdrīzāk nāksies rakties stāvajā un pamatīgi sasalušajā Krasta ielā, jo caur aku bojājumus novērst neesot iespējams. Arī mēģinājums ar lauzni pārbaudīt zemi blakus akai, lai raudzītu, vai kādā vietā ūdens nav izspiedies virspusē, beidzās neveiksmīgi. Tad vīri bez smaida un emocijām noteica, ka nu būšot "jāčakarējas" līdz Jāņiem, un pa tālruni uzdeva kolēģiem nokārtot nepieciešamās rakšanas atļaujas. SIA «Tukuma ūdens» darbinieks Māris Kosolapovs teica, ka zeme uz ielas sasalusi kramā un vajadzēs krietni nopūlēties, lai bojājumu atrastu un atraktu. Turklāt neko daudz kavēties nevarot, jo šobrīd bez ūdens esot iedzīvotāji Rīgas, Pļavas, Cēsu, Ziedoņu, Pumpuru, Līgo, Saules, Ziemeļu un citās ielās. Precīzi, kad avāriju novērsīs, vīri pateikt nevarēja, jo - kamēr bojājums nav atrakts, neko vairāk zināt nevar.

Aizsalst ēku ievadi

Jāpiebilst, ka aukstajā laikā problēmas ir ne vien maģistrālajos vados, bet arī ēku pievados - tik lielā salā, ja nav pietiekami nosiltināti, tie aizsalst. SIA «Tukuma ūdens» direktors Ainars Feldmanis stāstīja, ka uzņēmums nākot iedzīvotājiem talkā un palīdzot tos atkausēt, taču, tā kā šādas problēmas esot daudzās vietās, to darot rindas kārtībā: "Mēs neatsakām nevienam, jo labi saprotam, ka iedzīvotājiem pašiem ar to tikt galā varētu būt problēmas. Tomēr pašiem ēku īpašniekiem un iedzīvotājiem arī jāņem vērā, ka šie ievadi jāuzmana, īpaši tas attiecas uz nelabiekārtotajām mājām. Mēs iesakām sildīt pievada vietu vai telpu ar sildītāju, karstu ūdeni un noteikti caurules nosiltināt. Tajos gadījumos, kad vienreiz jau esam tās atkausējuši, atkārtoti gan vairs nebraucam - nevar tik vieglprātīgi izturēties."

Problēmas nelabiekārtotajās mājās

SIA «Tukuma nami» direktors Uldis Eglītis stāstīja, ka lielākoties ievadi aizsalst nelabiekārtotā dzīvojamā fonda ēkās, jo savulaik šie ūdensvadi ierīkoti neapkurinātās telpās: "Sava daļa atbildības jāuzņemas pašiem iedzīvotājiem, kas izmanto šo ūdeni, un jāpadomā, ko darīt, lai komunikācijas neaizsaltu, - apkurināt šo telpu vai arī mazmazītiņā strūklā ūdeni tecināt. Ja iedzīvotāji nedarīs neko, viņiem ūdens nebūs."

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu