Latvijas Dabas muzejs dāvanā saņem mamuta ilkni (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Dabas muzejs dāvinājumā saņēmis lielu retumu - mamuta ilkni no Sauleskalna smilts un grants karjera – to muzeja jubilejas konferencē pasniedzis būvmateriālu ražotājs SIA "Cemex", pilsētas informācijas portālu Madona24.lv informēja uzņēmumā.

Dažādos Latvijas muzejos kopumā glabājas mazāk nekā 40 Latvijas teritorijā atrastu mamuta fosiliju, starp atradumiem vairāk ir dzerokļu. Mamuta ilkņu (anatomiskā ziņā tie ir pārveidoti priekšzobi) fragmenti līdz šim bijuši vien septiņi. Sauleskalna smilts un grants karjerā atrastais mamuta zobs ir zinātniski vērtīga liecība par Latvijas dabas vēsturi. Šādi atradumi ir liels retums.

"Cemex" valdes locekle Linda Šedlere par atradumu stāsta: "Mūsu uzņēmumam piederošā Sauleskalna smilts un grants karjerā sešos darbības gados mamuta ilkņa fragments ir pirmais šāda veida vēsturiski nozīmīgais atradums. Uzņēmums vienmēr ir veicis savu darbību ar lielu atbildību pret apkārtējo vidi un dabas resursiem, tāpēc esam lepni, ka, uzdāvinot mamuta ilkņa fragmentu, varam sniegt savu ieguldījumu Dabas muzeja krājuma veidošanā un līdz ar to arī Latvijas iedzīvotāju un mūsu nākamo paaudžu izglītošanā par Latvijas dabas vērtībām".

Latvijas Dabas muzejs ir ļoti pateicīgs par šo muzeja krājuma jaunieguvumu, kā arī aicina ikvienu izzināt dabas vērtības un par neparastiem atradumiem informēt muzeju. Saņemtais dāvinājums savā ziņā simboliski ievada muzeja 170 gadu jubileju. Latvijas Dabas muzejs, kā ikviens muzejs, aug un attīstās lēnām - muzeja krājumam pakāpeniski papildinot gan ar muzeja speciālistu mērķtiecīgiem vākumiem, gan ar dāvinātiem un iegādātiem eksemplāriem.

Gada laikā muzejs saņem vidēji desmit dāvinājumus – visbiežāk medību trofejas, iežus un minerālus.

Muzejā sākas vērtīgo atradumu otrā dzīve – tiek veikta zinātniskā izpēte, un tie tiek iekļauti ekspozīcijās. Kopš Latvijas Dabas muzejs saņēma dāvinājumā no Igora Jefimova 2014.gada maijā jūrā iepretim Pāvilostai atrasto mamuta dzerokli, muzejs ir parūpējies par atraduma izpēti, nosūtot dažus gramus kaulaudu parauga uz Lundas Universitātes Radioaktīvā oglekļa datējumu laboratoriju vecuma noteikšanai, kur tika noskaidrots, ka tā vecums – vairāk nekā 45 tūkstoši gadu. 

Dāvinātā ilkņa analīzes rezultātus, Latvijas Dabas muzeja 170.jubilejas sienu un citus jaunumus interesenti varēs iepazīt Latvijas Dabas muzeja 170.jubilejas gada laikā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu