Gulbenes novadā izstrādāta alternatīva apmācību programma senioriem "Bruno" (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gulbenes novada domes pirms diviem gadiem uzsāktais starptautiskais projekts "Senior Pass" nu ir realizējies ar izstrādātu apmācību programmu senioriem "Bruno", pilsētas informācijas portālu Gulbene24.lv informēja Gulbenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Gunta Krevica.

"Bruno" iestādēm un organizācijām, kas darbojas pieaugušo apmācību jomā, var kalpot kā idejas rosinošs un metodisks līdzeklis, kā citas apmācību pieejas paraugs, kas parāda to, kā organizēt apmācības pieaugušajiem, izmantojot neformālās izglītības pieeju.

Novērtējot un analizējot projektā gaitā sasniegtos rezultātus un ietekmi (īpaši pēc senioru vērtējuma), šāda apmācību pieeja ļauj dalībniekiem veiksmīgāk iejusties grupā, ļauj atvērt apvāršņus, ļauj ieraudzīt sevi un apkārtējos kā resursu, kā arī gūt piederības un vajadzības sajūtu savai vietējai kopienai.

Divu gadu laikā, kopš projekta realizācijas uzsākšanas, pierādījās neformālās izglītības loma senioru-bezdarbnieku apmācībās. Dalībnieki kļuva atvērtāki, bija vieglāk iepazīties ar citiem cilvēkiem, viņi nebaidījās atzīt, ja kaut ko nemācēja. Viņi uzdrošinājās jautāt, un uz apmācībām nāca ar prieku.

Senioriem tika mācīts tas, kas ir nepieciešams viņiem, nevis tas, ko kāds ir noteicis. Piemēram, ja kāds neprata ielādēt bildes no fotoaparāta datorā vai nemācēja lietot Skype programmu, tas viņiem tika iemācīts.

"Ja vien ir iespēja, iesaku arī citiem nelaist garām izdevības, bet iesaistīties šādos projektos un apmācībās. Nevajag baidīties, bet uzdrošināties! Viss notiek vienkārši un nepiespiesti. Treneres visu ļoti labi izskaidroja, parādīja, apmācīja. Pat vairākas reizes, ja tas bija nepieciešams. Nevienu brīdi neesmu nožēlojusi lēmumu piedalīties. Kad Gulbenē ieradās projekta partneri, bija iespēja satikt seniorus no citām Eiropas valstīm. Tagad man ir draudzene Francijā ar kuru turpināšu komunicēt," savos iespaidos dalās projekta dalībniece Rita Dukule no Gulbenes.

"Senior Pass" - tas ir starptautisks projekts, kura aktivitātēs iesaistījās 20 seniori (50+) no Gulbenes un Rankas un Stāmerienas pagastiem. Neformālās izglītības gaisotnē apmācību laikā seniori novērtēja savas kompetences, paaugstināja datorprasmes, izveidoja e-portfolio (internetā pieejams instruments zināšanu, prasmju, pieredzes, vērtību un attieksmju novērtēšanai un apkopošanai), veica brīvprātīgo darbu starptautiskā un vietējā līmenī un organizēja starppaaudžu zināšanu pārneses pasākumus.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu