Kampaņā «Pārsteidz ziemu!» pārbaudīta ap 650 auto gatavība ziemai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Divās nedēļās, no 20.oktobra līdz 2.novembrim, Rīgā un Latvijas lielākajās pilsētās kampaņā «Pārsteidz ziemu!» pārbaudīta vairāk nekā 650 automašīnu gatavība ziemai, pavēstīja kampaņas rīkotāji. Kampaņā, kura notika sesto gadu, secināts, ka Latvijas autovadītāji ar katru gadu pievērš aizvien lielāku vērību sava spēkrata tehniskajam stāvoklim, it īpaši pirms ziemas iestāšanās.

Kampaņas laikā ikvienam autovadītājam bija iespēja bez maksas pārbaudīt auto mezglus, kas garantē drošu braukšanu ziemā - starmešu augstumu, riepu protektora dziļumu un riepu spiedienu, akumulatoru jaudu un vējstiklu slotiņu nolietojumu.

«Apkopojot statistiku par iepriekšējiem pieciem gadiem, kopš norisinās kampaņa «Pārsteidz ziemu!», pasākuma organizatori ar gandarījumu var secināt - Latvijas autovadītāji attiecībā uz savu spēkratu aprīkošanu ar ziemai atbilstošām riepām kļūst aizvien apzinīgāki. Iespējams, tam par iemeslu ir aizvien mainīgākie laika apstākļi, kas neļauj precīzi prognozēt ziemas iestāšanos, līdz ar to oktobra nogalē vairāk nekā divas trešdaļas pārbaudīto auto jau bija aprīkotas ar ziemas riepām. Tiesa, 59% autovadītāju pārbaudes speciālisti ieteica ziemas riepas nomainīt, jo to protektors neatbilda oficiāli noteiktajam minimālajam dziļumam, proti četri milimetru,» informēja kampaņas pārstāvji.

Kampaņā ik gadu pastiprināta uzmanība pievērsta labas redzamības nodrošināšanai, pārvietojoties ar auto, tāpēc tika veikta pārbaude ne tikai auto spuldžu regulējumam, bet arī tam, vai lukturiem nepieciešama pulēšana, kas jo sevišķi ir aktuāla problēma vecāka gadagājuma automobiļiem, kā arī - vai lukturi nav bojāti un tos ieteicams nomainīt. Tāpat pārliecinošas redzamības nodrošināšanai Latvijas Autoinženieru asociācijas biedri veica vējstiklu slotiņu pārbaudi. Trīs ceturtdaļām pārbaudīto automašīnu slotiņas bija lieliskā stāvoklī. Iepriekšējos gados rādītāji bija sliktāki. Arī lukturu augstums un aizsargstiklu stāvoklis 91-93% gadījumu bija labs.

Tāpat pārbaudīti akumulatori, par kuriem vairums autovadītāju atceras, tikai iestājoties aukstākam laikam. «Arī šeit jāatzīmē, ka autoīpašnieku informētība un izpratne par akumulatoru galvenajiem parametriem un to uzturēšanu pienācīgā līmenī ar katru gadu uzlabojas. Lai gan ideālā stāvoklī šogad izrādījās vien 48% ar testeri pārbaudīto akumulatoru, kamēr 40% bija nepieciešama papildu uzlādēšana, bet vēl 12% pilnīga nomaiņa, vairums autobraucēju jau zināja vai nojauta akumulatora patieso stāvokli,» klāstīja kampaņas pārstāvji.

Kampaņu «Pārsteidz ziemu!» organizē vējstiklu slotiņu «Trico» un auto lampu «Osram» oficiālais izplatītājs Latvijā «Getz Nordic» un apdrošināšanas kompānija «Seesam Insurance AS» sadarbībā ar Latvijas Autoinženieru asociāciju un Ceļu satiksmes drošības direkciju.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu