Sargā sevi pats, tad Dievs tevi sargās (13)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com

Rakstu sakarā ar to, ka pēc kāda atgadījuma vienā no Rīgas centra namiem secināju, ka cilvēki nezināšanas dēļ pakļauj briesmām sevi un savu īpašumu. Situācija banāla un vienkārša. No rīta ejot uz darbu, divu dzīvokļu īpašnieki konstatēja, ka ārējās durvīs nav palicis nekas, pat rokturis. Tā kā savā karjerā esmu strādājis arī arodā ar nosaukumu atslēgmeistars, izpalīdzēju kaimiņiem un līdz vakaram durvis jau atkal bija slēdzamas un šoreiz arī nodrošinātas. Lielākais pārsteigums bija par to, cik daudzi radinieki un draugi bija jāapbraukā pēc tam, sniedzot konsultācijas.

Nevienam nebūs pārsteigums, ja teikšu, ka, pasliktinoties ekonomiskajai situācijai, valstī strauji pieaug noziedzība. Turklāt zagļi kļuvuši mazāk izvēlīgi un profesionāli. Uzreiz gan jāatzīst, ka nav pasaulē tādas slēdzenes, kuru profesionālis nespētu uzlauzt, tāpēc šoreiz vairāk pievērsīšos šiem ne pārāk izglītotajiem un zinošajiem zagļiem. Pirmkārt,viņu darbības mērķim. Ātri un nemanāmi atvērt pirmās durvis cerībā uz to, ka metāla durvju nebūs, tās nebūs slēgtas vai vismaz tajās būs atstāta atslēga, tad paķert visu, kas pa rokai, un mukt. Kā to paveikt? Šo zagļu arsenālā pārsvarā ir tikai viens paņēmiens, un tas nedarbojas ar visām slēdzenēm. Proti, ja ārdurvju slēdzenei uz ārpusi nav redzama neviena skrūve un serdenis no dekoratīvās plāksnes neizlien vairāk par pieciem mm. Šādām durvīm zagļi pat neķersies klāt, jo ir nepieciešams ilgāks laiks, dekoratīvajā plāksnē jāveic urbumi, lai to atbrīvotu un varētu tikt klāt serdenim. Tas prasa specifiskas zināšanas un profesionālus instrumentus. Ja potenciālais zaglis ievēros, ka jūsu durvju dekoratīvo plāksni iespējams nomontēt no ārpuses vai serdenis atrodas vairāk nekā piecus mm ārpus plāksnes, – gaidiet ciemiņus. Pāris minūšu laikā viņš būs noskrūvējis plāksni, ar santehniķa atslēgas palīdzību satvēris serdeni, viena asa kustība, serdenis pārlūst uz pusēm (gadījumā, ja serdenis ir satverams tāpat, plāksne netraucēs) un darbiņš padarīts. Ar skrūvgrieža palīdzību tiks atbīdīta mehānisma bulta, un durvis ir atvērtas. Ja nav otro durvju ar nopietnāku slēdzeni vai, ja tās atstātas vaļā vai durvju slēdzenē no iekšpuses būs atstāta atslēga, zaglis būs sasniedzis mērķi, paķers visu, ko esat atstājuši koridorā – mašīnas atslēgas, makus, dokumentus, kažokus utt., un prom būs. Ja dzīvoklī ir metāla durvis un tās ir aizslēgtas, bet atslēga atrodas durvīs no iekšpuses, tas prasīs vēl dažas minūtes laika. Šai gadījumā runāju nevis par serdeņiem, bet gan metāla durvīs plaši izplatīto zirnekļa mehānismu. Ar divu speciāli pielāgotu stieplīšu palīdzību zaglis atslēgs jūsu metāla durvis arī no ārpuses tāpat, kā jūs tās, gulēt ejot, aizslēdzāt – pagriežot atslēgu.

Vēl viena būtiska lieta papildus labai ārdurvju slēdzenei ir signalizācija. Uzskatu, ka esošajos apstākļos tā ir nepieciešama. Taču gribētu vērst uzmanību, ka signalizācijai jādarbojas jau uz ārdurvīm, lai, kamēr nopietnāk noskaņots un zinošāks zaglis tiek galā ar otrajām durvīm, reaģēšanas grupa atrastos ceļā. Sabiedrībā bieži dzirdēts – man ir metāla durvis ar zirnekli un tās mani pilnībā nosargās. Nosargās pret diletantiem, kas tikai serdeni vien māk uzlauzt. Nopietnāks zaglis ar vienkārša urbja palīdzību, izdarot vienu urbumu, atvērs arī šīs durvis aptuveni divu līdz piecu minūšu laikā. Šādā gadījumā gan visdrīzāk jau būs izpētīts, ka jūsu pašu mājās nav (profesionāļi reti veic laupīšanas – vairāk „gadu” var dabūt) utt.

Bet, kā jau iepriekš minēju, to darīs tikai tad, ja būs pārliecināti, ka ir ko nozagt.

Tātad, lai efektīvi nodrošinātos pret zādzībām, pārliecinieties par šādām lietām:

  • Ārējo durvju slēdzenei uz ārpusi nedrīkst būt neviena skrūve;

  • Serdenis nedrīkst atrasties ārpus dekoratīvās plāksnes vairāk kā piecus mm;

  • Zirnekļa tipa slēdzenēs nedrīkst atstāt pagrieztu vai nepagrieztu atslēgu;

  • Vēlama signalizācija, kas darbojas jau uz pirmajām durvīm (gadījumā, ja ir vairākas).

Ja jūsu īpašuma durvis atbilst šīm prasībām, uztraukties nav vērts. Taču nereti pēc jau notikušas zādzības cilvēki tomēr grib nodrošināties nopietnāk. Nevar jau zināt, vai arī ar pašu veselību un dzīvību viss būs kārtībā. Nedod Dievs, lai brīdī, kad šie zagļi ar ne pārāk izteiktu IQ ir tikuši  jūsu dzīvoklī, jūs, neko nenojaušot, dosieties uz tualeti, vannas istabu vai virtuvi. Padomājiet paši, kas var notikt. Bet, ja neesat miljonārs un jūsu mājās nav daudz ko paņemt, pietiks ar iepriekšminēto nepilnību novēršanu. Visiem saviem draugiem un paziņām gan iesaku uzstādīt zviedru ražotāja ASSA slēdzenes. Un tikai nedomājiet, ka šis ir reklāmas raksts. Runāju ar bijušajiem kolēģiem, un viņi teica, ka šajā laikā darba ir pietiekami un papildu reklāma nav nepieciešama. Bet visi mani paziņas, kas paklausīja padomam un ielika minētās slēdzenes, man saka paldies, arī pēc desmit un vairāk gadiem. Pārējo jums pastāstīs veikala pārdevējs. Tikai gribētu vērst jūsu uzmanību uz vēl ko. Izbraukāju visus lielākos būvmateriālu veikalus un neatradu tajos nevienu ārdurvīm paredzētu slēdzeni, tāpēc ieteiktu vērsties specializētajos veikalos.

Noslēgumā vēl gribētu pateikt, ka tuvojas svētki un tāpēc aicinu lasītājus pārsūtīt šo informāciju draugiem un radiem. Galu, galā, ja ejat mājās un redzat, ka kāda kaimiņa durvis varētu kļūt par potenciālo zagļu upuri, piezvaniet un pabrīdiniet un, iespējams, kādam būsiet palīdzējis izvairīties no ievērojamiem zaudējumiem. Manuprāt, jau tā vien būtu laba svētku dāvana.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu