Blēdīgi pārdevēji mēģina iesmērēt pircējiem neparasti dārgas preces (190)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET lasītājs

Patērētājiem jābūt uzmanīgiem, noslēdzot līgumu ārpus pastāvīgās tirdzniecības vietas un īpaši - kreditēšanas līgumu. Tā brīdina patērētāju tiesību sargi, komentējot kāda portāla TVNET lasītāja sniegto informāciju par aizdomīgiem ūdens filtru tirgotājiem.

Lasītājs Jānis rakstīja: "Nu jau kādu laiku pa Latvijas plašumiem drasē uzņēmīgi cilvēki, kas nekaunīgi apmāna vecākus un mazāk izglītotus cilvēkus, iesmērējot par pieckāršu cenu parastus ķīniešu osmozes filtrus dzeramajam ūdenim.

Pasākums darbojas līdzīgi kā jau visi telemārketinga pasākumi - tiek atrasti tālruņa numuri, kam piezvanīt, operators stādās priekšā kā ūdens kvalitātes kontroles dienests un cenšas panākt vizīti.

Ierodoties tiek taisīti triki ar visparastāko elektrolīzi un

visādi mēģināts cilvēkam iestāstīt, ka tas, ko šis dzer, ir praktiski inde

un ka tūlīt pat ir jāpērk un jāuzstāda osmozes filtrs no Vācijas, kas maksā vien 700 eiro (šāds filtrs būvmateriālu veikalos maksā ap 120 eiro).

Nosūtu arī bildīti ar superpārbaudes iekārtu - elektrolīzeri, kas gandrīz jebkurā ūdenī izveidos brūnas nogulsnes.

Lūdzu, esiet modri un brīdiniet savus tuviniekus par šādu parazītu izdarībām.

Jāatzīst, ir ļoti daudz līdzīgu shēmu, kas lieliski darbojas Latvijā - pārcenoti katli, vilnas segas, neīsti ceļojumi."

Pārdevēji maldina pircējus

Savukārt Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas pārstāve Vineta Ore norādīja, ka, atbildot uz TVNET jautājumu, centrā pārskatīja informāciju par šo un pagājušo gadu, taču nevienu oficiāli iesniegtu sūdzību saistībā ar ūdens filtriem neatrada.

Taču PTAC redzeslokā septembra sākumā bija nonākusi informācija saistībā ar citu preci. Vidzemes reģionā, konkrētāk Valmieras apkaimē, pie iedzīvotājiem mājās vērsās komersanti, kas piedāvā iegādāties televizorus, stāstot, ka veikalā tie nopērkami daudz dārgāk, lai gan to patiesā vērtība ir krietni vien zemāka.

PTAC saistībā ar šo gadījumu savā mājaslapā

aicināja patērētājus būt uzmanīgiem, noslēdzot līgumu ārpus pastāvīgās tirdzniecības vietas un īpaši - kreditēšanas līgumu.

Centrs ir izstrādājis ieteikumus patērētājam, ja viņi ir iegādājušies preci ārpus komersantu pastāvīgās tirdzniecības vietas:

- Patērētāji, kuri noslēguši līgumu ārpus komersantu patstāvīgās tirdzniecības vietas (piemēram, prece piedāvāta mājās, darba vietā vai citā vietā pēc komersanta uzaicinājuma), bet vēlas no tā atteikties, ir tiesīgi izmantot atteikuma tiesības – 14 dienu laikā no preces piegādes brīža.

- Ja informācija par atteikuma tiesībām vai atteikuma veidlapa patērētājam nav sniegta, tad patērētāji ir tiesīgi no preces atteikties viena gada laikā no piegādes brīža.

- Atteikums no līguma par preces iegādi sagatavojams rakstveidā, norādot, ka vēlaties atteikties no piegādātās preces. Atteikumā iesakām norādīt tālruņa numuru, pa kuru sazināties, lai vienotos par preces atgriešanas vietu un laiku.

- Sagatavotais atteikums jānosūta uz komersanta juridisko adresi ierakstītā sūtījumā. Pirms atteikuma sūtīšanas aicinām iespēju robežās pārliecināties par komersanta aktuālo juridisko adresi un nosaukumu.

Līdzšinējā prakse rāda, ka negodprātīgi komersanti bieži mēdz mainīt juridisko adresi vai nosaukumu.

- Informācija par atteikuma tiesību izmantošanu patērētājiem obligāti ir jāiesniedz arī kreditoram, iesniedzot iesniegumu, kam pielikumā pievienota komersantam adresētās atteikuma vēstules kopija.

Ar atteikuma nosūtīšanu tiek izbeigts gan līgums, kas noslēgts ārpus komersanta patstāvīgās tirdzniecības vietas par preces iegādi, gan patērētāja kreditēšanas līgums, līdz ar to patērētājam nav pienākuma veikt maksājumus saskaņā ar kreditēšanas līgumu.

Strīdu gadījumā patērētājiem ir tiesības vērsties PTAC.
Komentāri (190)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu