Domburs liek Šķēlem izskatīties pēc sabraukta ezīša (1839)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Trešdienas vakarā neviens no seriāliem nespēja sniegt to spriedzes un izklaides devu, kādu varēja saņemt no publisko debašu raidījuma «Kas notiek Latvijā?». Tā viesis šoreiz bija tikai viens – Andris Šķēle. Sākotnēji raidījuma vadītājs Jānis Domburs Tautas partijas priekšsēdētāju aicināja piedalīties debatēs, taču saņēma atteikumu, jo Šķēle izteica ultimātu – viens pret vienu vai arī nekas.

«Latvijas valsts būs atpakaļ uz pareizā ceļa, kādu es to atstāju septiņus gadus atpakaļ,» garantē Andris Šķēle, «kāda tā bija manos premjerēšanas laikos.» Domburs nelikās mierā un izteica versiju, ka jēdziens «valsts nozagšana» Pasaules bankas ekspertu pētījumos radās tieši tad, kad Šķēle bija premjers, dodot mājienu - vai ar Šķēles pieminēto «valsts atgriešanu septiņus gadus atpakaļ» tiek domāta jauna «valsts apzagšana»?

«Tas ir ļoti tēlains teiciens,» atbildēja Šķēle, uz ko Domburs attrauca: «Tas ir ļoti konkrēts Pasaules bankas speciālistu, analītiķu formulējums.» Tautas partijas vadītājs uz šo tiešo un precīzo jautājumu izvēlējās neatbildēt, atstājot skatītājus domājam – vai tiešām pietrūkst argumentācijas to noliegt? Ar vienkāršu «es nevaru tam piekrist» ir stipri par maz.

Intervijas laikā kameras uzskatāmi parādīja tos brīžus, kuros Šķēles kungs, liekas, saprata, ka aplam izvēlējies atnākt viens pats. Ja publiskās debatēs, kamēr vārds tiek dots citiem, ir iespēja «noslēpties», šoreiz viss bija redzams kā uz delnas.

Uz jautājumu, kāpēc piedalījies 2008. gada TP kongresā un asi kritizējis citus, bet atgriezties politikā izdomājis tikai pirms šīm vēlēšanām, tagadējais TP premjera kandidāts tā arī nespēja rast skaidru atbildi. Uz Dombura jautājumu, vai tieši tā nav viņa lielākā kļūda un viņš nenāk jau par vēlu, TP priekšsēdētājs vien atbildēja «es pieņemu šo pārmetumu» un aizsvilās - paceļot balsi, norādīja, ka ir atpakaļ, lai Latvijas ekonomika kļūtu par vienu no izcilākajām mazajām ekonomikām, kāda tā bijusi viņa premjerēšanas laikā.

Raidījuma beigās Šķēle ar lielām pūlēm tika pie pēdējā vārda, nolasot kādu spārnotu ķīniešu tautas parunu: «Ja valdnieks ir nepiesardzīgs un pārsteidzīgs, uznāk ilgstošs sals.» «Skaisti, ka jūs beidzat ar ķīniešiem,» ironiski noteica Domburs un pielika punktu pārraidei. Šķēle vēl izmisīgi centās kaut ko sacīt, bet raidījuma vadītājs viņam vienkārši atmeta ar roku. Kāds tur bija tas teiciens par sabraukto ezīti?...

Secinājumus pēc raidījuma noskatīšanās katrs var izdarīt pats. Katrā ziņā Latvijas politiķiem raksturīgā arogance, sevis slavēšana un atklāta izvairīšanās no tiešiem jautājumiem, un kārtējie solījumi, kuriem nav pamata ticēt, ir raksturīgi arī Tautas partijas vadītājam Andrim Šķēlem.

Vai pēc šādas publiskas diskusijas jums rodas priekšstats par personību, kas spēs atdzimt no jauna un būs spējīga uzvest valsti uz jaunas takas, nevis atkal atgriezties stāvoklī, kādā Andris Šķēle atstāja Latviju pirms septiņiem gadiem?

Komentāri (1839)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu