Ģimenes ārsti: VM koncepcija no primārās aprūpes izslēgs 136 000 cilvēku (414)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Ja otrdien valdība atbalstīs Veselības ministrijas (VM) izstrādāto veselības apdrošināšanas koncepciju, tad, ļoti iespējams, no primārās jeb ģimenes ārsta aprūpes tiks izslēgti apmēram 136 tūkstoši vai pat vairāk Latvijas iedzīvotāju, radot draudus arī pārējai sabiedrībai, norādīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidents Pauls Princis.

«Jebkurš neatklāts tuberkulozes vai citas bīstamas infekcijas gadījums apdraudēs visu sabiedrību,» uzsvēra Princis un norādīja –

ģimenes ārstiem būs jāpārbauda, vai pacients ir nodokļu maksātājs

vai arī ietilpst kādā valsts apdrošinātā kategorijā, vai arī viņš nepieder apdrošināto lokam. Ārsts nonāks ķīlnieka lomā, secināja Princis.

Pret VM ieceri sasaistīt nodokļu samaksu ar veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanu ir ģimenes ārstu pārstāvji – Latvijas Ģimenes ārstu asociācija un Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija.

Otrdien valdība lems par valsts apmaksāto plānveida veselības aprūpes pakalpojumu sasaistīšanu ar nodokļu maksāšanu no 2014.gada 1.janvāra. Ja valdība atbalstīs VM koncepcijas projektu, tad tiks gatavotas izmaiņas likumos.

Koncepcija jau guvusi atbalstu Ministru kabineta komitejā.

Plānveida aprūpē iekļauta virkne medicīnas pakalpojumu – vizītes pie ģimenes ārsta, ārstiem speciālistiem, izmeklējumi, plānveida operācijas un citi. Ja iedzīvotājs nemaksā nodokļus, par veselības aprūpes plānveida pakalpojumiem viņam būs jāmaksā vai nu pilna maksa, var arī jāveic ikgadējas iemaksas – aptuveni 240 latu, paredz VM koncepcija.

Ģimenes ārstus pārstāvošās asociācijas norāda, ka

nodokļa maksāšana vai nemaksāšana nevar būt par iemeslu, lai cilvēkam atteiktu medicīniskās palīdzības sniegšanu,

kas pārsniedz neatliekamo palīdzību. Princis uzsvēra, ka VM izstrādātā koncepcija, visticamāk, ir pretrunā ar vairākiem starptautiskiem dokumentiem. «Attīstītās valstis tiecas uz to, lai pēc iespējas daudz iedzīvotāju iekļautu primārajā (ģimenes ārstu) veselības aprūpē, nevis izslēgtu,» paskaidroja Princis.

Veselības finansēšanas koncepcija arī nevarot tikt vērsta pret mazaizsargātām vai pat neaizsargātām iedzīvotāju grupām, norādījušas ģimenes ārstu asociācijas. Veselības aprūpes finansēšana nedrīkst būt diskriminējoša, un tai jāatbilst Latvijas Satversmei.

Jau ziņots, ka koncepcija paredz, ka neatkarīgi no nodokļu maksāšanas visiem iedzīvotājiem tiks nodrošināta neatliekamā palīdzība.

Plānots, ka valsts apdrošinās vairākas iedzīvotāju grupas, kuras saņems valsts apmaksātu veselības aprūpi tādā pašā apmērā kā nodokļa maksātāji, piemēram, bērni, pensionāri, I, II, III grupas invalīdi, studenti, personas, kuras saņem vecāku, bērnu kopšanas vai ģimenes valsts pabalstus, un vēl vairākas iedzīvotāju grupas.

Valdībai būs jāizšķiras starp diviem modeļiem.

Vienā no tiem tiek saglabāta pašreizējā no valsts budžeta dotācijas finansētā sistēma, sasaistot tiesības uz veselības aprūpi ar nodokļu aprēķināšanas faktu. Tiks vērtēts tikai nodokļu aprēķināšanas fakts, neskatoties uz nodokļu maksājumu apmēru.

Otrs modelis nozīmē ieviest obligāto apdrošināšanu ar valsts veselības apdrošināšanas obligātajām iemaksām 3,65 procentpunktu apmērā, nodalot tās četru procentpunktu apmērā no spēkā esošās IIN likmes.

Komentāri (414)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu