Circene: ja veselības nozarei novirzītu 4,5% no IKP, citiem neatliktu (23)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ja veselības nozarei novirzītu 4,5% no iekšzemes kopprodukta, tad pārējām nozarēm naudas neatliktu, Saeimas komisijā trešdien norādīja veselības ministre Ingrīda Circene («Vienotība»).

Ministre bija aicināta uz Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdi un viņai bija izvirzīti vairāki jautājumi par veselības aprūpes pieejamību.

Circene sacīja, ka situācija veselības aprūpes budžetā nav nekas jauns, tāda situācija ir jau 20 gadu. Apzināti lēmumi vai politiskā neizlēmība ir novedusi tik tālu.

«Ja mēs gribam pieaugumu, kas atbilst iekšzemes kopprodukta palielinājumam 4,5% - 5% apmērā, tad 2014.gadā mums papildus nepieciešami 347 miljoni latu, 2015.gadā - 426 miljoni latu, bet 2016.gadā - 486 miljoni latu, kas nozīmē, ka citām nozarēm naudas neatliktu,» uzskaitīja veselības ministre.

Saeimas Pieprasījumu komisijas priekšsēdētājs Romualds Ražuks (Reformu partija) tomēr norādīja, ka situācija nav vienkārša un tā ir nacionāla problēma.

«Kā izkāpt no šīs bedres, ir visas valdības jautājums. Veselības aprūpē mēs tiešām pusi summas maksājam paši, un tas nav pieņemams,» viņš teica.

Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Augusts Brigmanis rosināja uz nākamo komisijas sēdi uzaicināt finanšu ministru Andri Vilku («Vienotība»), lai uzzinātu, kā viņš redz izeju no situācijas, tomēr deputātu vairākums to neatbalstīja.

Pieprasījumu skaidrot naudas apmēru nozarei iesniedza «Saskaņas centra» deputāti un Saeimas vairākums to iepriekš atbalstīja. Ministrei bija izvirzīti vairāki jautājumi - kādēļ Veselības ministrija (VM) neparedz pilna apjoma finansējumu veselības aprūpes nodrošināšanai un neaizstāv šo pozīciju valdības sēdē, kādus pasākumus ministrija veic, nodrošinot veselības aprūpes pakalpojumus valsts garantētajā apjomā un kvalitātē saprātīgos termiņos, kā arī izvirzīts jautājums par politisko atbildību, nespējot nodrošināt nozares ilgspēju un stabilitāti.

Jau ziņots, ka Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA) bieži ir atgādinājusi politiķiem, ka valdība 2012.gadā savā rīcības plānā apņēmās, ka valsts finansējums veselības aprūpei 2014.gadā būs 4,5% no IKP. Viņuprāt, tagad solījums tiek rupji pārkāpts, jo valdība plānojot 2014.gadā veselības aprūpei piešķirt 2,8%, bet 2016.gadā - vairs tikai 2,4% no IKP.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu