TV skatītājiem nemanot «iebaro» Krievijas idejas (499)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Snapshots

Virszemes televīzijas nodrošinātājiem vajadzētu atbildīgāk izvērtēt piedāvāto TV kanālu kvalitāti. Šajā jautājumā nevajadzētu vadīties tikai pēc kanālu reitingiem un biznesa rādītājiem, uzskata gan mediju eksperte, gan tie TVNET lasītāji, kuri izteica kritiku par Krievijas kontrolēto TV kanālu lielo izplatību Latvijā. Šādā veidā skatītājiem tiek nemanot «iebarota» Krievijas valdības un Vladimira Putina propaganda.

Te varat izlasīt par vairāku TVNET lasītāju sūdzībām, ka kopš 1.janvāra, kad daļai skatītāju iecienītie TV kanāli TV3 un LNT vairs nav pieejami bez maksas, paralēli šīm programmām tiek uzspiesti arī krieviski runājošie kanāli.

Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas katedras vadītāja Anda Rožukalne sarunā ar TVNET norādīja, ka viņai bažas par Lattelecom piedāvājumu radās jau pirms vairākiem gadiem. Piemēram, nebija pieņemami, ka dažādi starptautiski atzīti ziņu kanāli bija iekļauti dažādās pakās. Līdz ar to - lai skatītājs varētu skatīties abus interesējošos kanālus, viņam nācās maksāt par abām pakām.

Tāpat bija bažas par Krievijas kanālu iekļaušanu populārākajās pakās. Tas palīdz celt PBK un citu Krievijai draudzīgo kanālu reitingu un biznesa rādītājus, lai gan tie Latvijas skatītājiem mēdz piedāvāt vienveidīgu un apšaubāmu informāciju.

Tādā veidā skatītāji tiek it kā piespiesti skatīties krieviskos kanālus.

Mediju eksperte neatbalsta, ka TV kanālu pakas tiek veidotas tikai pēc kanālu reitingiem un komerciālā izdevīguma uzņēmumam. Jāņem vērā - ja skatītājiem regulāri piedāvā tikai viena veida kanālus, viņi pie tiem arī pierod un tie kļūst populāri.

Tāpat ir otrādi - ja kādus kanālus nepiedāvā, skatītājiem nav iespēju pie tiem pierast un tie nekļūst populāri.

Ņemot vērā šo principu, Lattelecom vajadzētu piedāvāt skatītājiem daudzveidīgāku paku saturu, lai klientiem būtu pieejami dažādi kanāli.

Lattelecom būtu jāspēj sabalansēt kanālu reitingus, savas biznesa intereses un atbildību par Latvijas skatītājiem piedāvātā satura kvalitāti. Nevajadzētu būt tā, ka paku saturu nosaka skatītāju izvēle, kas balstīta iepriekšējā Lattelecom piedāvājumā.

Paku veidotājiem jāuzņemas lielāka atbildība par skatītājiem piedāvāto.

Nevajadzētu pieļaut, ka līdz ar līdz ar lielo krievisko kanālu daudzumu tiktu ierobežota skatītāju izvēles brīvība.

Deputāti satraukušies par lielo Krievijas televīzijas kanālu īpatsvaru

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā otrdien sprieda par Krievijas televīzijas kanālu īpatsvaru TV piedāvājumā. Komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece iepriekš apgalvojusi, ka Latvijā ir neproporcionāli liela krievu valodas un Krievijas mediju pārstāvniecība.

Viņa pastāstīja, ka jau ilgāku laiku komisija un parlamenta deputāti individuāli saņem iedzīvotāju zvanus un vēstules, kurās tie sūdzas par neproporcionālu Krievijas TV kanālu daudzumu. Tāpat cilvēki izsaka vēlmi skatīties tikai kanālus latviešu valodā.

Cilvēki izteikuši vēlmi atteikties no Krievijas kanāliem.
Foto: Snapshots

Arī TVNET un Snapshots aptaujā noskaidrojām, ka tikai 58% aptaujāto uzskata, ka TV kanālu piedāvājums latviešu valodā kopumā ir pietiekams.

Skeptiskāki ir laukos mītošie, kuru vidū latviešu kanālu piedāvājumu kā pietiekamu novērtē tikai 53%.

Pozitīvam vērtējumam ir tendence pieaugt, palielinoties respondentu vecumam. Izņēmums gan ir augstākā vecuma grupa (pēc 50 gadiem), kurā pozitīvu novērtējumu paudušo īpatsvars ir nedaudz zemāks.

Cittautieši ir kopumā pārliecinātāki par latviešu valodas satura pietiekamību nekā paši latvieši. Noteiktu jā latviešu kanālu satura pietiekamībai pauž 49% cittautiešu, bet šāds viedoklis ir vien 19% latviešu.

Lattelecom viedoklis

Savukārt Lattelecom Televīzijas biznesa daļas direktore Inga Alika TVNET norādīja: «Lattelecom nodrošina vislielāko skaitu latviešu kanālu un nodrošināsim latviešu subtitrus filmām un TV kanāliem, tāpēc nepiekrītam spekulācijām par latviešu satura nepieejamību mūsu TV.»

Uzņēmums piedāvājot vislielāko skaitu TV kanālu latviešu valodā no visiem zināmajiem, vērā ņemamajiem maksas TV operatoriem.

Skaidrojot situāciju tieši Lattelecom virszemes TV jomā, Alika informēja, ka ekonomiskajā pakā visvairāk ir tieši TV kanāli latviešu valodā, turklāt, ciktāl iespējams, arī citiem kanāliem pieejama latviešu valodas vai titru izvēle, ja vien to veidotāji šādu iespēju nodrošina.

«Pretēji TVNET lasītāju apgalvojumam virszemes TV ir vairāk latviešu valodā «runājošu» kanālu nekā krievu valodā. No 27 kanāliem ekonomiskajā pakā 12 kanāliem pamatvaloda ir latviešu, proti, gandrīz pusei no visiem ekonomiskās pakas kanāliem.» Taču šo pašu teikumu var pateikt arī nedaudz citādi -

pat pusei ekonomiskās pakas kanālu latviešu valoda nav pamatvaloda.

Uzņēmuma pārstāve turpināja: «7 kanāli pieejami ar krievu pamatvalodu, taču tikai 2 no tiem ir Krievijas TV kanāli, savukārt pārējie 5 ir Latvijas mediju uzņēmumu piegādātie kanāli krievu valodā, no kuriem 2 kanālus saviem skatītājiem piedāvā MTG koncerns (TV5 un 3+), savukārt pārējos 3 Latvijas mediju koncerns BMA (PBK, REN TV Baltija un 1BMK).

Ekonomiskajā pakā vēl ir 8 ASV un Eiropas valstu kanāli, kuros pieejama tāda valodu izvēle, kādu piedāvā šo programmu veidotāji.»

Uzņēmumā skaidroja, ka Lattelecom, veidojot TV programmu piedāvājumu, balstās padziļinātā lietotāju izpētē.

(Nesaīsināts Lattelecom viedoklis pievienots raksta resursos.)

Te varat izlasīt par vairāku TVNET lasītāju sūdzībām, ka kopš 1.janvāra, kad daļai skatītāju iecienītie TV kanāli TV3 un LNT vairs nav pieejami bez maksas, paralēli šīm programmām tiek uzspiesti arī krieviski runājošie kanāli.

Komentāri (499)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu