Neizvairīsies no atbildības par valsts mantas izšķērdēšanu (23)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts kontrole (VK) cer, ka amatpersonām vairs nebūs iespējas izvairīties no to atbildības izvērtēšanas pēc VK veiktās revīzijas konkrētajā iestādē, informēja VK sabiedrisko attiecību speciāliste Ilva Liepiņa-Milzarāja.

Šodien spēkā stājas grozījumi «Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā», kur noteikts: ja minētā likuma pārkāpumus konstatējusi VK, veicot revīziju, revidējamā vienība vai tās augstākā iestāde, vai amatpersona piecu mēnešu laikā pēc tam, kad ir stājies spēkā VK lēmums par revīzijas ziņojuma apstiprināšanu, informē VK par personu atbildības izvērtēšanas rezultātiem.

Valsts kontroliere Elita Krūmiņa pauž cerību, ka

jaunā norma neļaus turpmāk izvairīties no atbildības par prettiesisku un nelietderīgu rīcību ar valsts vai pašvaldību finanšu līdzekļiem un mantu

. Viņa atgādina, ka līdz šim revidējamās vienības un to augstākās institūcijas tikai retos gadījumos ir veikušas par VK konstatētajiem pārkāpumiem atbildīgo amatpersonu un darbinieku atbildības izvērtēšanu, atsaucoties vai nu uz tiesībsargājošo institūciju atzinuma gaidīšanu, vai uz citiem faktoriem.

Pēc VK domām, ir svarīgi vispusīgi izvērtēt konstatētos tiesību normu pārkāpumus, noskaidrot vainīgās personas un lemt, vai tās ir saucamas pie normatīvajos aktos noteiktās, tostarp disciplinārās, atbildības. Tas nodrošinātu likumīgu un lietderīgu rīcību ar publiskas personas finanšu līdzekļiem un mantu, kā arī novērstu, ka šādi pārkāpumi atkārtojas.

Saistībā ar grozījumu stāšanos spēkā VK ir nosūtījusi vēstules visām ministrijām, neatkarīgajām iestādēm, pilsētu un novadu pašvaldībām, aicinot tās nodrošināt likumā noteiktās prasības ievērošanu gan pašās institūcijās, gan to padotības iestādēs, kā arī kapitālsabiedrībās, kurās tās ir kapitāla daļu turētājas.

VK arī apņēmusies rūpīgi sekot līdzi, vai likuma normas tiek ievērotas.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu