Sieviete veikalā piedzīvo nervus kutinošu situāciju (519)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Ieraugot bērnu, kurš atskrūvējis etiķa pudeli un grasās no tās padzerties, mammu var piemeklēt visai satraucošas izjūtas. Tā gadījās arī TVNET lasītājai, kuras mazais puika veikalā vēlējās dzesēt slāpes ar etiķi. Tāpēc viņa rosina bērniem bīstamo šķidrumu pārcelt uz augstākiem plauktiem.

Portāla TVNET lasītāja pastāstīja, ka nervus kutinošo situāciju lielveikalā piedzīvojusi nesen.

Iepirkšanās laikā, ejot uz kasēm, viņas četrus ar pusi gadus vecais dēls pēkšņi paņēmis etiķa pudeli un vēlējies padzerties. Izslāpušais puisēns iedomājies, ka pudelē ir ūdens. Mamma bijusi turpat blakus, taču uz brīdi aizgriezusies.

Sieviete vērsa uzmanību, ka etiķa un ūdens pudeles tiešām ir vizuāli līdzīgas, un bērns, kurš vēl neprot lasīt, var nesaprast, ka patiesībā pudelē iepildīts veselībai bīstams šķidrums.

Turklāt etiķa pudeles veikalā atradās vienā no zemākajiem plauktiem, kas ir bērnam viegli pieejami.

Sieviete pilnībā piekrita, ka vecākiem jāuzmana un jākontrolē bērnu rīcība lielveikalos. «Bet bērni ir dažādi, un kāpēc lieki riskēt?»

Arī portāls TVNET novēroja, ka etiķa pudeles atrodas bērniem tik viegli aizsniedzamos apakšējos plauktos
Arī portāls TVNET novēroja, ka etiķa pudeles atrodas bērniem tik viegli aizsniedzamos apakšējos plauktos Foto: TVNET

Tā kā ar bērniem notiek ļoti daudz negadījumu, lasītāja rosināja arī tirgotājiem padomāt, kā padarīt vidi veikalos vēl drošāku un draudzīgāku pircējiem ar bērniem.

Īpaši aktuāli tas varētu būt šajā karstajā laikā, kad bērni var vēlēties padzerties iepirkšanās laikā. Lai gan etiķiem mēdz būt sarežģītāk atdarāmi korķi, konkrētajā gadījumā bērns vienā mirklī attaisījis pudeli. Nelaime varēja notikt ļoti ātri.

Diemžēl pie mums par bērnu drošību nereti domā tikai pēc nelaimes gadījumiem.

Lai tā nebūtu arī saistībā ar etiķa tirdzniecību, mamma aicina tirgotājus uzlabot drošību un novietot etiķa pudeles augstākos plauktos.

Viņasprāt, nav īsti pareizi, ka etiķa pudeles izvietotas apakšējos plauktos turpat blakus tomātu mērcēm, cepumiem un citiem pārtikas produktiem, ko četrgadīgs bērns labi atpazīst kā ēdamas lietas.

Lai arī galda etiķis nav esence, kuru iedzerot cilvēks var nodarīt ļoti lielu un paliekošu kaitējumu savai veselībai, arī etiķa iedzeršana var būt bīstama bērnu veselībai.

Cik kaitīgs etiķis ir bērnu veselībai?

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece TVNET skaidroja, ka katram cilvēkam iekšējo orgānu gļotādas jūtība ir citāda. Tāpēc viens cilvēks, kurš iedzēris etiķi, var turpināt dzīvot bez veselības problēmām, bet citam nākas meklēt mediķu palīdzību un ārstēties.

Iedzerot etiķi, bērnam var rasties ne tikai kairinājums un apsārtums, bet arī apdegums.

«Etiķis nav nekas labs, bet tam nevajadzētu radīt paliekošas un dzīvībai bīstamas veselības problēmas,» slimnīcas pārstāve sacīja.

Ja pēc etiķa iedzeršanas vecāki pamana pastiprinātu siekalošanos, mutes izmaiņas vai citas neparastas izpausmes, noteikti jāsazinās ar mediķiem.

Foto: TVNET

Bērni sadzeras ne tikai etiķi, bet arī esenci

Namniece arī pastāstīja, ka slimnīcā regulāri nonāk bērni, kuri iedzēruši etiķa esenci. Lai arī to ir aizliegts Latvijā tirgot, veselībai bīstamais šķidrums cilvēku mājokļos nonāk pa nelegāliem ceļiem, piemēram, no Krievijas.

Visizteiktākā šī problēma ir vasaras nogalē un rudenī, kad mājsaimnieces novāc dārzeņus un gatavo krājumus ziemai. Tad mediķiem rodas jautājumi,

vai tiešām gurķu marinēšana ir svarīgāka par bērnu veselību?

Slimnīcas pārstāve atgādināja, ka etiķa esences iedzeršanas sekas bērni parasti izjūt visu turpmāko mūžu.

Pēc esences iedzeršanas bērni izjūt ļoti spēcīgas sāpes un viņiem jāpārcieš vairākas operācijas, lai varētu dzīvot tālāk.

Esence nokļūst bērniem pieejamās vietās

Bijuši gadījumi, ka esenci iedzer bērni, kuru ģimenēs šo šķidrumu tur bērniem pieejamās vietās.

Bet tāpat piedzīvotas situācijas, kad parasti esence glabāta augstos plauktos, kam bērni netiek klāt, bet dažādu sakritību dēļ atvases nejauši iedzer esenci. Piemēram, tas var notikt pārvākšanās gadījumos, kad esences pudeli ieliek kastē kopā ar citiem pārtikas produktiem. Kamēr vecāki otrā istabā izkārto citas kastes, bērns, neviena neuzraudzīts, kādā brīdī var pieiet pie esences un to iedzert.

Līdzīgi kā etiķa esenci, bērni mēdz iedzert arī dažādu sadzīves ķīmiju, piemēram, tualetes tīrīšanas līdzekļus.

Pērn slimnīcā reģistrēti desmit mutes dobuma un rīkles ķīmiskie apdegumi, kā arī 20 barības vada ķīmiskie apdegumi.

Smagās sadzīves traumas visbiežāk iegūst bērni vecumā no 1-3 gadiem.

Tirgotāji ievērojot likumu

TVNET aptaujāja arī lielākos tirgotājus. «Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija vispirms TVNET atgādināja, ka kopš 2010. gada darbojas aizliegums Latvijā tirgot etiķa esenci.

Bet etiķa izvietošana un atrašanās vieta veikalos likumā nav stingri noteikta.

Likums tikai paredz, ka visiem etiķiem, kuru koncentrācija ir lielāka par 25%, ir jābūt nodrošinātiem ar tā saucamajiem bērnu drošības korķiem, kas attiecīgi neļautu tiem būt viegli pieejamiem tieši bērnu auditorijai.

Rimi šajā gadījumā ļoti stingri ievērojot visas likumā noteiktās normas un prasības. Podskočija arī aicināja pircējus vērīgāk uzmanīt savus bērnus tirdzniecības zālē.

«Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām un starpgadījumiem, mēs izskatīsim iespējas šā produkta izvietojumam Rimi un Supernetto veikalos tikai augstākajos plauktos.»

Savukārt Maxima Latvija komunikācijas vadītājs Jānis Beseris norādīja, ka praktiski visos Maxima veikalos etiķis ir izvietots iespējami augstākos plauktos.

Turklāt, lai apgrūtinātu etiķa pudeļu atvēršanu, ražotāji tām vairumā gadījumu nodrošina korķīšus ar sarežģītāku atvēršanas sistēmu, lai arī tādā veidā samazinātu potenciālos riskus.

Komentāri (519)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu