Vaira Vīķe-Freiberga: Eiropa ir gulējusi murkšķa miegā (49)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropa ir gulējusi gluži vai murkšķa miegā, bet beidzot no tā pamodusies, un sapratusi, ka Krievija rada tai draudus – tā intervijā Latvijas televīzijai norādīja bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa piedalījās Rīgas konferencē, kur diskutēja par Eiropā augošo populisma vilni. Viņaspārt, arī Krievijas elite varas nostiprināšanā izmantojusi tieši populistu metodes.

«Šobrīd, man šķiet, atdzimst vēlme pēc kādas ideoloģijas, kas varētu uzrunāt tikpat spēcīgi kā savulaik fašisms un komunisms un kas ārkārtīgi skaidri definēs, kas ir balts un kas ir melns, un ļauj katram justies ārkārtīgi heroiski, kā daļai no kustības. Kas pietrūkst Eiropai ir dvēseles vajadzība pēc kaut kā cēla un nezināma. Ejot ieprikties, spēlējot spēles, sarunājoties sociālajos medijos - tas ne gluži var to dvēseles tukšumu aizpildīt, ja cilvēks tādu sevī jūt, un viņš neredz nevienu sabiedrībā, kas viņam īpaši kaut ko piedāvātu, izņemot varbūt tādus, kas saka, mēs visi būsim bagāti un laimīgi, tas, ko sauc par lēto populismu,» uzskata eksprezidente. Tieši tā savas popularitātes celšanai esot rīkojies Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Pēc V.Vīķes-Freibergas domām, Putins atkal spēlē uz dvēselisko vēlmi pēc kaut kā cēla un nezināma, un plašajā krievu dvēselē šī tēma ir daļa no paštēla. «Bet jebkuram cilvēkam šī lieta ir gluži dabiska, uz viņa tiek spēlēts kā uz vijoles stīgām, piedāvājot kaut ko ko savulaik piedāvāja Hitlers, ko piedāvāja Staļins,» norādīja bijusī Latvijas prezidente.

Krimas okupācijai sekojošā Krievijas iejaukšanās Austrumukrainā Eiropai gan biedzot likusi pamosties. «Jautājums uz daudzām lūpām ir - kur būs nākošā vieta un kā tas izpaudīsies?» V.Vīķe-Freiberga norāda, ka Eiropa savā ziņā ir gulējusi murkšķa miegā ilgu laiku, juzdamās ka nekādi draudi no austrumiem tai nepastāv.

«Savā ziņā liels pakalpojums ir, ka tiem, kas nav skarti tieši no šiem konfliktiem, ir mazliet laiks sagatavoties, bet man tiešām jāizsaka sava dziļākā līdzjūtība Ukrainas tautai, kas šobrīd cieš. Un, ja nu kāds jūtas nedrošs, tad viņiem ir visas tiesības tā justies,» atzīst eksprezidente.

Norāda uz dīvainībām sankciju izbazūnēšanā

Kaut arī Eiropas Savienība beidzot ieviesusi jaunas sankcijas pret Krieviju, V.Vīķe-Freiberga norādīja uz dīvainībām šajā procesā: «Uzkrīt tas, ka šīs sankcijas tiek izbazūnētas ārkārtīgi skaļi un pēc tam tiek ieturēta tik ilga pauze, ka, ja es būtu Krievu oligarhs, tad es būtu ļoti pateicīgs par šo izbazūnēšanu, jo man būtu laiks to savu naudiņu paņemt un ielikt drošākā vietā. Šīm sankcijām ir tāds aspekts, kur šķiet, ka tu gandrīz ļauj savam pretiniekam laiku sagatavoties un ieņemt pozīciju.»

Viņa uzsver, ka Krievijas elite tikmēr izmanto lētu, bet iedarbīgu triku – novērš tautas uzmanību no pašmāju problēmām, radot ārējo ienaidnieku, pret ko cīnīties, tādēļ arī mums Latvijā ir jābūt piesardzīgiem.

V.Vīķe-Freiberga atzīst - jāpiekrīt, ka Krievija sevi vēlas pozicionēt pasaulē kā ietekmīga valsts, pret kuru visi dreb bailēs, taču tas izpaudīsies ne tikai ar tankiem un reālu vai maskētu armiju, bet tas varētu būt gan informācijas karš, gan ideoloģijas karš, mēģinājumi destabilizēt, dezinformēt. Tādēļ bijusī prezidente aicināja Latvijas iedzīvotājus mobilizēties un rīkoties ne tikai savās personīgajās, bet arī valsts interesēs.

Komentāri (49)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu