Ušakovs: Latvija piedzīvo sabiedrības transformāciju un tās politikai jābalstās ideoloģijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvija patlaban piedzīvo pilnīgu sabiedrības transformāciju, un valsts politiskajai dzīvei ir jābūt balstītai ideoloģiskās vērtībās, šādu viedokli laikrakstam «The New York Times» paudis Rīgas domes (RD) priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Laikraksts norāda, ka liela daļa «Saskaņas» vēlētāju ir krievvalodīgie, tomēr pēdējo gadu laikā partijai esot palielinājies arī latviešu atbalsts. Ušakovs savu atkārtotu ievēlēšanu RD priekšsēdētāja amatā laikrakstam skaidro tieši ar augošo latviešu atbalstu «Saskaņai». Aptuveni 20% no vēlētājiem, kas pašvaldību vēlēšanās balsojuši par «Saskaņas», bijuši latvieši, laikrakstam paudis Ušakovs.

Ušakovs neslēpj arī savu vēlmi pēc amata nacionālā līmenī,

kas gan būs apgrūtinoši, ja viņa partija turpinās izmantot krievvalodīgo vēlētāju bāzi. Ušakovs ir paudis atbalstu Ukrainas teritoriālajai integritātei - solis, kas, kā viņš pats uzskata, laupījis daļas vēlētāju atbalstu. Vienlaikus viņš ir arī kritizējis rietumvalstu noteiktās sankcijas pret Krieviju.

Laikraksts norāda - Ušakova nākotne ir cieši saistīta ar to, vai viņš spēs apmierināt krievvalodīgos vēlētājus un vienlaikus piesaistīt latviešus.

Laikraksta uzrunātie analītiķi norāda, ka Latvijā eksistē divas informatīvās kopienas. Tomēr Ušakovs pauž uzskatu, ka realitāte ir sarežģītāka. Abas kopienas ietekmē Krievijas kultūra - galvenokārt popkultūra. «Šobrīd mēs ejam cauri pilnīgai sabiedrības transformācijai valstī, kas ir multilingvistiska un multietniska un kur eksistē diskusijas par ļoti svarīgiem vēsturiskiem jautājumiem. Tas ir sarežģīti,» sacījis Ušakovs. Tāpat viņš laikrakstam paudis, ka

ilgtermiņā Rīgas un Latvijas politikai ir jābūt balstītai ideoloģiskās vērtībās, nevis tautībā.

Skeptiskāks ir «Gods kalpot Rīgai» pārstāvis, RD priekšsēdētāja vietnieks, Anris Ameriks. «Viņi apgalvo, ka ir sociāldemokrāti. Tomēr lielākoties

tā joprojām ir vēl viena krievvalodīgo etniskā partija,» sarunā ar laikrakstu sacījis Ameriks.

Laikraksts arī atskatās uz Ušakova biogrāfiju un RD priekšsēdētāja darbu medijos. Ušakovam, rakstot par politiskām norisēm, aizvien spēcīgāka kļuvusi vēlme arī pašam tajā iesaistīties. Tādējādi, kad «Saskaņas centra» līderi piedāvājušu Ušakovam iestāties partijā, viņš tam piekritis. «Ja jūs uzskatat, ka atsevišķas lietas tiek darītas nepareizi, ko jūs darāt? Jūs varat palikt žurnālistikā un mēģināt tās risināt ar izglītošanas palīdzību, vai arī jūs dodaties politikā,» sacīja RD priekšsēdētājs.

Aizvadītajā nedēļā Ušakovs un Krievijas galvaspilsētas Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins parakstījis abu pilsētu sadarbības programmu 2015.-2017.gadam. Tāpat, atrodoties vizītē Maskavā, RD priekšsēdētājs piedalījies arī festivāla «Ceļojums Ziemassvētkos» atklāšanā. Festivāla ietvaros, Maskavā, Revolūcijas laukumā, no 12.decembra līdz 11.janvārim darbosies «Rīgas egles namiņš», kas tapis sadarbībā ar Rīgas Tūrisma attīstības biroju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu