Dombrovskis: ES nenosegto rēķinu apjoms nākamajos gados varētu stabilizēties

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pie pašreizējā maksājumu apropriācijas apjoma Eiropas Savienības (ES) nenosegto rēķinu apjoms nākamajos gados varētu stabilizēties un nepieaugt, uzskata Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Jau ziņots, ka Eiropas Parlaments šodien apstiprināja nākamā gada ES budžetu.

Runājot par ES nākamā gada budžetu, Dombrovskis norādīja, ka sarunas par to nevedās viegli.

«Viens no galvenajiem klupšanas akmeņiem bija maksājumu apropriācijas apjoms,» norādīja Dombrovskis, skaidrojot, ka ES budžeta ietvars tiek noteikts septiņiem gadiem.

«Iepriekšējais periods bija 2007.-2013.gads, tagad tas ir 2014.-2020.gads, kur tiek noteiktas saistību un maksājumu apropriācijas lielajās budžeta pozīcijās. Tālāk jau ikgadējais budžets ir daudz detalizētāks dokuments daudz detalizētākā pakāpē. Vienmēr ir nobīde starp brīdi, kad ES budžets uzņemas saistības. Par piemēru var minēt apstiprinājumus valstīm par pieejamajiem kohēzijas maksājumiem, tā saucamajiem ES fondiem, līdz brīdim, kad ES budžetam faktiski ir jāveic šie maksājumi,» sacīja Dombrovskis.

«Šī tendence ir novērota pēdējos gados, taču ar krīzi tā ir kļuvusi vēl izteiktāka.

Neto maksātājvalstis vienmēr ļoti uzstāj uz maksājumu apropriācijas samazināšanu,

kas faktiski nozīmē arī mazākus ES dalībvalstu maksājumus ES budžetā,» norādīja viceprezidents, piebilstot, ka

šī iemesla dēļ ir uzkrājušies nenosegti maksājumi.

Skaidrojot panākto vienošanos, Dombrovskis norādīja, ka tā paredz iespēju papildus nosegt četrus miljardus maksājumu arī šī gada budžeta grozījumiem.

«Tas nozīmē, ka 3,5 miljardus nosegs ar papildu maksājumu apropriācijām un aptuveni pusmiljards tiks nosegti ar izdevumu pārdalēm,» sacīja Dombrovskis. «Daļu varēs nosegt jau šogad.»

Vaicāts, vai nākamajos gados nesegto maksājumu apjoms nepieaugs, ņemot vērā attiecīgās nobīdes, dalībvalstīm iesniedzot rēķinus arī par 2007.-2013.gada periodu, Dombrovskis norādīja - pašreizējā prognoze liecina, ka pie esošā maksājumu apropriācijas apjoma nenosegtie rēķini varētu stabilizēties un kopumā nepieaugt.

«To ļauj nodrošināt jauns instruments šajā daudzgadu budžetā - maksājumus no nākamajiem gadiem pārcelt uz iepriekšējiem, nemainot kopējo daudzgadu budžeta ietvaru,» uzsvēra viceprezidents.

«Kad Latvija iesniegs savus rēķinus par apgūtajiem ES fondu līdzekļiem, valsts varēs saņemt šo līdzekļu atmaksas. Faktiski no EK puses kohēzija ir viena no prioritātēm, kas tiek maksāta.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu