Rasnačs: VDK komisijas sastāvs ir jāpārveido

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Viens no risinājumiem attiecībā uz LPSR Valsts drošības komitejas (VDK) dokumentu izpētes komisiju ir to pārveidot, uzskata tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK).

Ministrs pauda viedokli, ka

komisija ir jāpārveido un jāmaina tās sastāvs, un tai ir jābūt daudz mazākai

- tajā jābūt trim līdz pieciem cilvēkiem, ar kuriem tiktu slēgti attiecīgi līgumi un kuri tiktu izraudzīti konkursa kārtībā. Šādas izmaiņas varētu notikt tuvāko nedēļu laikā.

Attiecīgi komisija piesaistītu zinātniekus, kas veiktu konkrētus pētījumus konkrētās jomās, skaidroja Rasnačs.

«Pēc pašreizējās budžeta tāmes, komisijai nav finanšu nodrošinājuma komisijas sēžu darbam - ir nodrošinājums pētījumu pasūtīšanai. Sanāk tā - ja komisijas loceklis pats sevi uzrauga un veic pētījumus, rodas interešu konflikts, bet to nevar realizēt,» sacīja Rasnačs, piebilstot, ka vienīgais risinājums ir «veidot komisiju no jauna».

Ministrs gan izteicās, ka no pašreizējā sastāva vismaz trīs cilvēkus viņš aicinās piedalīties pētniecībā, piemēram, komisijas vadītāju Kārli Kangeri, Bonifāciju Daukštu un Ritvaru Jansonu.

Tieslietu ministrija secina, ka komisijas struktūra un darbības modelis ir jāpārvērtē no pašiem pamatiem, lai nākotnē tas būtu atbilstošāks pētniecības zinātniskās neatkarības, pētnieku atalgojuma un sabiedrības interešu nodrošināšanai. Ministrija uzskata, ka strukturāli reformētajai komisijai nākotnē jādarbojas funkcionālāk, nekā to paredz pašreizējais modelis, ko Tieslietu ministrijai nācās pārņemt.

Rasnačs norādīja, ka uz komisijas nākotni kopumā ministrijā raugās optimistiski

. Tāpat ministrs izteicās, ka ir vajadzīgs mazināt LPSR VDK pret latviešu tautu vērsto totalitāro noziegumu dokumentu digitalizācijas krātuves valdes priekšsēdētāja Didža Šēnberga un Kristīnes Jarinovskas ietekmi uz komisiju.

Jau ziņots, ka, nesamierinoties ar Rasnača darbībām VDK dokumentu izpētes komisijā, tuvākajās dienās darbu komisijā atstās tās vadītājs Kangeris. Vēl darbu komisijā pārtrauks arī filozofijas doktore Solveiga Krūmiņa-Koņkova.

Tāpat valdība šonedēļ nolēma izslēgt kādreizējo Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāri Kristīni Jarinovsku no VDK dokumentu izpētes komisijas. Tieslietu ministrija uzskata, ka komisijas sastāvā pakāpeniski jāveic izmaiņas, papildinot to ar kvalificētiem un strādāt motivētiem komisijas locekļiem un izslēdzot no komisijas sastāva personas, kurām šīs motivācijas vai kvalifikācijas trūkst.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu