Pašvaldības darbinieki pošas atpūtas komandējumos uz Alāniju Turcijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«Daudziem iedzīvotājiem, tostarp man, neizpratni rada ikgadējie Talsu novada domes darbinieku apmaiņas braucieni uz sadraudzības pilsētu Alāniju Turcijā,» raksta kāds portāla TVNET lasītājs, norādot, ka šādas draudzības un vizīšu mērķi būtu jāizskaidro Talsu novada iedzīvotājiem. Šogad vairāki pašvaldības darbinieki ir devušies arī komandējumos uz Krievijas pilsētu Ščolkovu. Talsu novada pašvaldībā skaidroja, ka tai ir septiņi sadarbības partneri ārvalstīs. Novada pārstāve arī pamatoja komandējumu nepieciešamību.

Kāds Talsu novada iedzīvotājs par pašvaldības darbinieku atpūtas komandējumiem uz siltajām zemēm portālam TVNET rakstīja: «Daudziem iedzīvotājiem, tostarp man, neizpratni rada ikgadējie Talsu novada domes darbinieku apmaiņas braucieni uz sadraudzības pilsētu Alāniju Turcijā, kas tiek veikti jau kopš 2006.gada.

Ik gadu domes delegācija dodas uz Alāniju it kā apmaiņas vizītēs izglītības, kultūras, tūrisma, uzņēmējdarbības, valsts un pašvaldības pārvaldības jomā.

[4] Bet vai šādas draudzības un vizīšu mērķi nebūtu jāizskaidro Talsu novada iedzīvotājiem?

Nav šaubu, ka domes darbinieki - Talsu novada domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus, 1.vietnieks Normunds Tropiņš, Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja, deputāte Olga Blumbaha, pašvaldības izpilddirektora vietnieks Oskars Kļava un Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Priede - arī šā gada maijā, ciemojoties Alānijā, uz novada iedzīvotāju rēķina veselu nedēļu ir atpūtušies, sauļojušies un baudījuši visādus labumus.

Bet lai viņi nekavējoties mums paskaidro un pamato, ko konkrēti Talsu novada iedzīvotāji ir ieguvuši no šiem braucieniem, tieši kāda pieredze ir iegūta, īpaši tādās jomās kā izglītība, kultūra un valsts pārvalde, un kā tā tiek izmantota Talsu pašvaldības darbā?

Vai ir iespējams uzzināt, cik domes darbinieku un cik reizes kopš 2006.gada ir bijuši Turcijā, cik Talsu novada iedzīvotāju naudas tas ir prasījis un kā tas palīdzējis pašvaldībai un iedzīvotājiem?

Izrādās, ka šogad vairāki pašvaldības darbinieki ir devušies arī komandējumos uz Krievijas pilsētu Ščolkovu.[5] Jāpiezīmē, ka Ščolkovas pašvaldību vada Putina partijas Vienotā Krievija pārstāve Naģežda Surovceva. Vai tiešām, ņemot vērā Krievijas īstenoto karadarbību Ukrainā un to, ka gan Latvija, gan Rietumeiropas valstis ir pieņēmušas vienotu nostāju pret Krievijas īstenotajām aktivitātēm, Talsu novada domei būtu jāatbalsta un jāveicina šāda veida sadraudzība?

Arī atskaites par ieguvumiem no šādiem komandējumiem un to mērķiem nevienam nav pieejamas, lai gan Valsts kontrole ir rekomendējusi publicēt komandējumu tēriņus un atskaites, kā arī izstrādāt kārtību, kā tiek izvērtēta komandējumu nepieciešamība.

Varbūt labāk tomēr būtu bijis veicināt sadarbību ar Talsu novada uzņēmējiem, jo tieši sadarbības problēmu dēļ ar pašvaldības izpilddirektoru A.Vilsonu šā gada maija beigās lielāko Talsu reģiona uzņēmēju interešu pārstāvošo biedrību - Talsu Komersantu klubu[6] pēkšņi pameta valdes priekšsēdētājs un vairāki valdes locekļi[7] un šobrīd no minētās organizācijas palikusi tikai tukša čaula.

Sanāk, ka pašvaldībai ir svarīgāk draudzēties ar ārvalstu pašvaldībām, kam līdzekļi un laiks netiek taupīti, bet sadarboties ar vietējiem uzņēmējiem pašvaldībai nav vajadzīgs.»

Ko atbild pašvaldībā?

TVNET vēlējās uzzināt arī pašvaldības viedokli saistībā ar šo un citiem komandējumiem. Te varat iepazīties ar pilnu pašvaldības atbildi:

Pašvaldības atbilde.doc

Talsu novada pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Priede TVNET skaidroja, ka Talsu novada pašvaldībai ir septiņi sadarbības partneri ārvalstīs, ar kuriem ir slēgti oficiāli sadarbības līgumi, kas paredz sadarbību izglītībā, kultūrā, sportā, tūrismā, ekonomikā un uzņēmējdarbībā, kā arī citās jomās. Bez oficiālajiem līgumiem un oficiālajām vizītēm nebūtu iespējama ne amatierkolektīvu, ne sporta komandu, ne skolēnu, ne mākslas izstāžu un cita veida pieredzes apmaiņa un sadraudzības veidošana.

Dažāda veida sadarbība

«Runājot konkrēti par sadarbību ar Alānijas pašvaldību Turcijā, esam panākuši, ka, pateicoties tieši Talsu novada pašvaldības rekomendācijām, tur kopš aizvadītā gada oktobra darbojas Latvijas vēstniecības Turcijā Goda konsuls, kas palīdz tūristiem no Latvijas un Latvijas iedzīvotājiem Turcijā, risināt problemātiskas situācijas.

Varam būt tikai pateicīgi Alānijas pašvaldībai, kas katru gadu aicina piedalīties Turcijas Starptautiskajā bērnu festivālā mūsu novada talantīgos un radošos skolēnus.

Tā ir lieliska motivācija bērniem un jauniešiem darboties dažādos kolektīvos un piedalīties novadā notiekošajos pasākumos,» viņa rakstīja.

Skaidrojot šogad notikušo vizīti, Priede norādīja uz sadarbības līgumā minēto, ka vismaz vienreiz gadā oficiālās delegācijas rīko apmaiņas vizītes abās valstīs vai nu pilsētas svētku ietvaros, vai citu iemeslu pēc, lai izvērtētu īstenotos mērķus, kā arī apspriestu un apstiprinātu turpmāko gadu sadarbības plānus. Šajā reizē delegācijas pārstāvji apmeklēja jaunatklāto Latvijas Goda konsulātu, kurā izvērtēja 45 Alānijas uzņēmēju delegācijas vizīti Latvijas - Turcijas uzņēmēju forumā aizvadītā gada oktobrī, kā arī apsprieda iespēju pēc iespējas ātrāk panākt tiešos lidojumus starp Latviju un Alānijas reģionu abpusējai tūrisma attīstībai, atverot tiešo reisu Rīga – Gazipaša.

Pēc abu pašvaldību iniciatīvas Goda konsuls Nurkans Sasmazs ir izdevis apjomīgu bukletu par sadarbību ar Talsu novada pašvaldību un Latvijas vēstniecību Ankarā.

Savukārt, pārrunājot sadarbību ar Alānijas jauno mēru Adem Murat Yücel kungu, tika pārrunāta sadarbība izglītības jomā dažādu ES projektu ietvaros, dalība nometnē MAN, starptautisku sporta turnīru rīkošana un sadarbība uzņēmējdarbības jomā, kurā jau ir veiktas zināmas iestrādnes. Šīs nedēļas laikā notikušas sarunas ar Talsu uzņēmējiem par iespējamā netradicionālā uzņēmējdarbības veida darbību vienā no izklaides žanriem Alānijā, domājam, ka šī iecere noteikti īstenosies. Pateicoties Talsu novada pašvaldības sadarbības līgumam, veidojusies cieša sadarbība starp Alānijas rūpniecības un uzņēmēju asociāciju un Talsu Komersantu klubu. Alānijas uzņēmēji ir pabijuši Talsos, savukārt

Talsu novada uzņēmēji kopš 2011. gada vairākkārt viesojušies Alānijā un saņēmuši biznesa piedāvājumus.

Kāpēc tā jādraudzējas ar Krievijas rajonu?

«Runājot par vēsturiski ilgstošo sadarbību ar Ščolkovas rajonu Krievijā, ar kuru sadarbība notiek kopš 1964. gada, veidojot senas tradīcijas, varam informēt, ka šajā gadījumā ir svarīgi saglabāt ekonomiskos sakarus, jo gan AS «Talsu piensaimnieks» siera produkti, gan Talsu puses zivju konservu produkcija bagātināja Krievijas metropoles un Ščolkovas veikalu plauktus,» viņa skaidroja.

Deputātiem informācija tiekot sniegta

«Atbildot uz anonīmā vēstules autora jautājumu, kāpēc netiek pildītas Valsts kontroles rekomendācijas publicēt komandējuma tēriņus un atskaites, varam atbildēt, ka Valsts kontrole šādas rekomendācijas nav devusi. Deputātiem pēc ārvalstu vizītēm tiek sniegta informācija par sasniegtajiem mērķiem un demonstrētas vizuālās prezentācijas, kurās detalizēti tiek parādīti komandējumu darba kārtībā īstenotie procesi.

Deputātiem ir iespēja uzdot jautājumus un iepazīties ar komandējuma atskaitēm.

Ikviena Latvijas pašvaldība sadarbojas ar ārvalstu sadarbības partneriem, jo, tāpat kā cilvēks nevar attīstīties vienatnē, tāpat arī katram pagastam, pilsētai, novadam ir nepieciešama draugu un kolēģu pieredze. Starptautiskai sadarbībai ir nozīmīga loma gan valstu, gan pašvaldību, gan cilvēku dzīvē, ,tikai gūstot jaunas atziņas, pieredzi un zināšanas, mēs varam doties uz priekšu un kļūt konkurētspējīgi,» viņa skaidroja.

Komandējumiem samazinātas izmaksas

Plānojot 2014. gada un 2015. gada budžetu, domes priekšsēdētājs Aivars Lācarus («Talsu novada attīstībai»), ir noteicis limitu komandējumiem un delegāciju sastāvam, tādējādi samazinot komandējumiem atvēlētās izmaksas.

Delegācijas sastāvs bieži vien tiek noteikts, balstoties uz saņemtajiem ielūgumiem, kur norādīti konkrētu sadarbības partneru kolēģu vārdi, un pamatojoties uz domes priekšsēdētāja ieteikumiem.

Lasītāja sniegtās atsauces:

[4] http://www.talsi.lv/uploads/filedir/TALSU NOVADA ZINAS/2015/talsunovadazinas11_1-12.pdf
[5] 2015.gada 27.augusta Talsu novada domes sēdes protokols http://www.talsi.lv/uploads/filedir/Domes sedes prot/2015/talsunovadadomessdesprotokolsnr_2027082015.pdf
[6] http://www.tkk.lv/
[7] Laikrakstā «Talsu Vēstis» 2015.gada 5.jūnijā publicētais raksts «Daļa Talsu Komersantu kluba valdes noliek pilnvaras».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu