«Latvijas attīstībai»: Ja Čakša un Kučinskis nespēj pieņemt lēmumus veselības aprūpes jomā, viņiem jāatstāj amati

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Ja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un veselības ministre Anda Čakša nespēj pieņemt nepieciešamos lēmumus veselības aprūpes jomā, viņiem būtu jāatstāj amati, uzskata partijas «Latvijas attīstībai» (LA) vadītājs, Rīgas domes deputāts Juris Pūce.

Kā aģentūru LETA informēja partijas pārstāvis Artūrs Toms Plešs, LA aicina Ministru prezidentu nekavējoties uzdot veselības ministrei Čakšai izpildīt valdības deklarācijā noteiktos uzdevumus. «Ja esošā veselības ministre to nav spējīga īstenot, ir jādod vieta cilvēkam, kas spēs pieņemt drosmīgus lēmums un īstenot reformu,» pauž Pūce.

«Ja Kučinskis nav spējīgs pieņemt šādu lēmumu, tādējādi apdraudot visu Latvijas iedzīvotāju veselību un iespēju savlaicīgi saņemt kvalitatīvus veselības aprūpes pakalpojumus, aicinām viņu atstāt savu amatu un dot vietu cilvēkam, kas spēs īstenot valdības deklarācijā ierakstīto un uzņemties par to atbildību,» uzsver LA vadītājs.

Saistībā ar ģimenes ārstu streiku partija aicina premjerministru uzņemties atbildību par kritisko stāvokli veselības nozarē un spert nepieciešamos soļus, lai īstenotu valdības deklarācijā solīto veselības aprūpes reformu. Ģimenes ārstu streiks, kurā no šodienas piedalīsies vairāk nekā 600 ģimenes ārstu, ir indikators smagajam stāvoklim, kurā atrodas Latvijas veselības aprūpes sistēma, norāda partijas pārstāvji.

«Ir skaidrs, ka desmitgadēm Latvijas valdību pielietotā metode veselības aprūpes «ugunsgrēku» dzēšanai - uzmest uz katru jaunu uzliesmojumu krūzīti ūdens jeb nozarei nebūtiski palielināt publisko finansējumu - vairs nestrādā. Esošā sistēma acīmredzami nespēj nodrošināt pat esošās iedzīvotāju vajadzības, nemaz necerot tikt galā ar nākotnes izaicinājumiem. Resursu trūkuma dēļ atliktā ārstniecība un specifisko slimību profilakšu nepietiekamība vien palielina problēmu skaitu nākotnē, nevis ietaupa nodokļu maksātāju naudu,» akcentē Pūce.

Partijā skaidro, ka veselības aprūpes problēmas ir sistēmiskas un tās nav iespējams atrisināt tikai ar mehānisku finansējuma palielināšanu gadu no gada. Ir izveidota necaurskatāma veselības aprūpes organizācijas sistēma ar neskaidru modeli tā finansēšanai, tādēļ papildus naudas piešķiršana veselības nozarei ir kā naudas likšana caurā maisā, pārliecināti politiskā spēka pārstāvji.

«Topošam un esošam pacientam šī sistēma nespēj dot pat minimālas drošības garantijas par veselības aprūpes pakalpojuma pieejamību. Turklāt sistēma pakāpeniski izdeg - jaunu profesionāļu piesaiste ir pilnīgi atkarīga no veselības aprūpes institūciju spējas «apiet» noteikto regulējumu un jauno mediķu gatavības pieņemt šādus necaurspīdīgas «spēles» noteikumus. Veselības aprūpes speciālisti, kas ir tieši atkarīgi no valdības lēmumiem, tai skaitā medmāsas, jaunie ārsti un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki, cieš no cienīgu darba apstākļu trūkuma,» teikts partijas paziņojumā.

«Kučinska valdība pirms pusotra gada iesāka ar drosmīgiem paziņojumiem veselības aprūpes jomā, solot visaptverošu nozares reformu, jaunu finansēšanas modeli un skaidrību pacientiem par pakalpojumu pieejamību. Šodien skaļo paziņojumu un solījumu rezultāts ir vien tukša skaņa. Veselības aprūpes reforma tā arī nav sākta. Veselības sistēmas finansēšanas modeļa vietā ir piedāvāta darba nodokļu paaugstināšana, saucot to par apdrošināšanu un valdībai tā arī nespējot nodefinēt, ko iedzīvotāji saņems par nodokļu pieaugumu,» norāda Pūce, piebilstot, ka ģimenes ārstu streiks ir jāuztver kā pēdējais brīdinājums valdībai.

Kā ziņots, pārstājot sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, pirmdien plkst.12 streiku sāks ģimenes ārsti. Tā kā VM un ģimenes ārstu streika sarunās pagājušajā nedēļā netika panākta vienošanās, ģimenes ārsti nolēma no pirmdienas sākt streiku. Tas turpināsies tik ilgi, kamēr ar valdību izdosies vienoties par ģimenes ārstu izvirzītajām prasībām. Šajā laikā ģimenes ārsti pārtrauks sniegt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus.

Tāpat vēstīts, ka, pieprasot uzlabojumus veselības aprūpes darbiniekiem, no sestdienas aptuveni 800 mediķi Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) rīkotajā brīdinājuma akcijā pārtrauc strādāt pagarināto normālo darba laiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu