Vai atrasta pazudusī Marsa zonde?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Gandrīz pirms sešiem gadiem nolaišanās mēģinājuma laikā NASA zaudēja sakarus ar savu «Mars Polar Lander», tagad kāds zinātnieks apgalvo, ka ir atradis šīs zondes vraku.

Šis atklājums tika izdarīts, vēlreiz pārskatot melnbaltos «Mars Global Surveyor» attēlus, ko tas no Marsa orbītas uzņēma, neveiksmīgi meklējot pazudušo zondi 1999. un 2000. gadā.

«Viena vienīga sīka punktiņa atrašana mainīgā Marsa apkaimē liek domāt, ka pazudusī zonde kopš savas avārijas palikusi vairāk vai mazāk neskarta,» žurnālā «Sky And Telescope» rakstīja Maikls Malins. Viņš ir «Global Surveyor» attēlus apstrādājošā uzņēmuma «Malin Space Science Systems» prezidents un vadošais zinātnieks.

Vēlāk šā gada laikā «Global Surveyor» uzņems augstas izšķirtspējas attēlus, lai pārliecinātos, vai pazudusī zonde patiešām atrodas Malina norādītajā vietā.

«Tas ir patiesi aizraujoši,» teica NASA Marsa programmas vadītājs Maikls Maiers. Viņš atzina, ka attēli rāda tikai vienu vietu, kur varētu atrasties pazudušais «Mars Polar Lander», tāpēc noteikti ir vajadzīgi jauni potenciālās zondes atrašanās vietas attēli.

165 miljonus dolāru vērtā zonde pazuda 1999. gada 3. decembrī, kad veica nolaišanos Marsa dienvidpola apkaimē. Vēlreiz pārskatot šīs apkaimes attēlus, zinātnieki ievēroja spilgti baltu apgabalu, kas varētu būt zondes izpletnis. Dažus metrus tālāk viņi pamanīja melnu apgabalu, ko varētu būt radījušas zondes bremzēšanās raķetes. Šā melnā apgabala vidū ir redzams neliels balts punkts, kas varētu būt pazudusī zonde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu