Vai reliģiskā pārliecība pasargā no pašnāvības?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: gags9999, CC BY-SA 2.0

Piedalīšanās reliģiskos pasākumos ir saistīta ar zemākiem pašnāvības rādītājiem daudzās pasaules daļās, bet ne visā Eiropā, liecina jauns pētījums.

Mičiganas universitātes pētnieces Ningas Šē (Ning Hsieh) pētījumā secināts, ka piedalīšanās dievkalpojumos un citos reliģiskos pasākumos ir saistīta ar zemākiem pašnāvības rādītājiem ASV un Krievijā, bet ne visos Eiropas un Āzijas reģionos.

Eiropas rietumos un dienvidos, kur dominē katoļticība, iedzīvotāji piešķir mazāku nozīmi Dievam un reliģijai un mazāk tic reliģiskām institūcijām, secinājusi pētniece.

Savukārt Austrumāzijā tradicionālās reliģijas un filozofiskās mācības, piemēram, budisms un konfūcisms, koncentrējas uz individuālo garīgumu, nevis kolektīvo, kas ietver sociālo atbalstu un morālās vadlīnijas.

«Sekularizācija un individuāli garīguma meklējumi ir divi nozīmīgi faktori, kas vājina vietējo reliģisko kopienu spēku,» norāda pētniece, piebilstot, ka tādējādi vājinās arī reliģiskās aktivitātes aizsargājošais efekts pret pašnāvībām.

Pašnāvība ir viens no 20 galvenajiem nāves cēloņiem pasaulē.

Lai gan reliģijas un pašnāvību saistība ir pretrunīgi vērtēts temats zinātnieku vidū, šis pētījums ir viens no pirmajiem, kurās šīs attiecības skatītas ārpus industrializētās Rietumu pasaules.

Journal of Health and Social Behavior

Reliģiskā aktivitāte izteikta procentos, rēķinot cik cilvēku apmeklē reliģiskos pasākumus vismaz reizi mēnesī.

Pētījumā tika secināts, ka reliģiskā aktivitāte ir saistīta ar augstākiem pašnāvības rādītājiem Dienvideiropā, tostarp Horvātijā, Grieķijā, Itālijā, Portugālē, Slovēnijā un Spānijā, kā arī Eiropas rietumos - Austrijā, Beļģija, Francijā, Vācijā un Nīderlandē.

Līdzīga tendence novērota arī Austrumāzijā – Ķīnā, Honkongā, Dienvidkorejā, Japānā un Taivānā.

Dalība reliģiskos pasākumos acīmredzot pasargā no pašnāvībām Austrālijā, Kanādā, Īrijā, Jaunzēlandē, Lielbritānijā un ASV, kā arī Latīņamerikā, Austrumeiropā un Ziemeļeiropā.

Pētījuma autore norāda, ka arī ASV un citas Rietumu valstis ārpus Eiropas ir pieredzējušas sekularizāciju, taču šis process noritējis lēnāk nekā Rietumeiropā un Dienvideiropā.

Sevišķi Savienotās Valstis saglabājušas daudz lielāku reliģiozitāti nekā pārējie Rietumi, secināts pētījumā.

Lai gan pašnāvības ir globāls drauds sabiedrības veselībai, Še norāda, ka pašnāvību novēršanā jāņem vērā reģionālās normas, vērtības un apstākļi.

«Rūpīgi neapsverot kontekstu, politika, kas ir efektīva vienā valstī vai reģionā, var palielināt pašnāvību risku citā,» norāda pētījuma autore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu